Куди і до кого у Херсоні за свободою ходили

Вчора, 18 жовтня, з нагоди Європейського дня боротьби з торгівлею людьми, у Херсоні на площі Свободи (звісно, де ж іще) відбулася вулична акція #WalkForFreedom («Хода за свободу»).

Акція #WalkForFreedom - це мирна хода небайдужих людей за свободу мільйонів чоловіків, жінок і дітей, які знаходяться у сучасному рабстві!

Вона проходить вже п'ять років поспіль. Минулого року до акції приєдналося 400 міст в 50 країнах світу. До речі, починаючи з 1991 року, від торгівлі людьми постраждало понад 230 000 українців.

Цього року за ініціативи Міністерства соціальної політики України, за підтримки Представництва громадської організації А21, Організації з безпеки та співробітництва в Європі та Міжнародної організації з міграції ця акція відбувається в Україні в усіх обласних та районних центрах.

Херсонці також долучилися до акції. О 15:00 розпочалася «Хода за свободу» від площі Привокзальної до площі Свободи.

О 15:30 на площі свободи учасники акції, а також представники влади зустрілися зі ЗМІ та всіма бажаючими, щоб повідомити інформацію про найпоширеніші форми торгівлі людьми в Україні та за її межами, методи вербування, правила безпеки.

«Сьогодні наша організація спільно з представниками херсонської влади відзначає Європейський день боротьби з торгівлею людьми для того, щоб поінформувати громадськість про ризики потрапляння людей в сучасні форми рабства.

Насамперед, така інформація буде дуже корисною для людей, які подорожують іншими країнами, які хочуть влаштуватися на роботу за кордоном, інколи погоджуючись на сумнівні пропозиції.

Кожен громадянин України може зателефонувати на гарячу національну лінію з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 527* та дізнатися про умови працевлаштування в тій чи іншій країні, про ризики, про культуру різних країн», - розповіла голова громадської організації «Успішна жінка» Анжела Литвиненко.

Усі учасники акції «Хода за свободу» тримали в руках парасольки – символи отриманої корисної інформації, яка захистить їх від потрапляння у рабство.

На заході був присутній заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Вадим Чабан: «Зараз ми проводимо серед населення дуже велику просвітницьку роботу: консультаційні наради, конференції, інформаційну кампанію «#протиДІЙ торгівлі людьми».

Кожна людина повинна знати, які потенційно небезпечні кроки вона не повинна робити, щоб не потрапити у рабство. Дуже шкода, що люди, які постраждали від торгівлі людьми, не зізнаються в цьому і не вимагають ті пільги, які їм може надати держава, а саме – статус людини, яка постраждала від торгівлі людьми, який передбачає одноразові компенсації та інші пільги.

Якщо з людиною трапилася така біда, їй необхідно звернутися до районного представника Департаменту соціального захисту населення, який вже разом з поліцією їй допоможе».

«Сьогоднішня акція відбувається перш за все для того, щоб люди звернули увагу на те, що така проблема існує. Людина повинна бути готовою до всього і знати, куди звернутися у разі, якщо її спіткало таке лихо.

Для тих, хто хоче працювати за кордоном є декілька порад, які, можливо, врятують від потрапляння у рабство: по-перше, потрібно звернути увагу на роботодавця – легальний він, сертифікований, чи «чорний», який формує групи людей для роботи за кордоном, забирає паспорти у людей і так далі.

По-друге, потрібно дізнатися, який захист надає країна працівнику з іншої країни. Треба відмітити, що найбільш усього українці потрапляють у рабство в країнах Близького Сходу, а також у Португалії, Іспанії, Італії», - зауважив директор Департаменту соціального захисту населення ХОДА Геннадій Причина.

Усім учасникам акції роздали ось такі листівки з інформацією про основні форми торгівлі людьми та номером гарячої лінії, на яку можна подзвонити для консультації.

Тож, херсонці - будьте пильними і бережіть себе та своїх близьких!

Наталія РОЖКОВАН
Фото автора

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон