На Херсонщині фінансові діри рогами затулили

Дві важливі угоди – у тому числі, й міжнародна – допоможуть ліквідувати фінансові «діри» у скромному бюджеті заповідника Асканія-Нова на Херсонщині.

Із китайською компанією, яка вирощує в Україні лікарські трави, заповідник уклав контракт на продаж тридцяти черепів та десяти шкір від сайгаків, що померли природною смертю.

У Китаї їх використають з освітньою метою – для створення опудал. І за кожен череп та шкіру покупці заплатять відповідно по чотириста й двісті доларів. А от наших любителів природи вочевидь більше цікавлять живі тварини.

Саме тому Асоціація зоопарків України підписала з заповідником договір на продаж за 1,3 мільйона гривень восьмидесяти голів сайгаків для експонування у зоопарках різних міст.

Директор заповідника Асканія-Нова Віктор Гавриленко заявив, що жодної шкоди інтересам наукової установи такі угоди завдати не можуть. Стосовно голів сайгаків, то їх на порівняно невеликій ділянці цілинного степу є з надлишком, і саме такий надлишок піде не продаж.

Так само і з кістками: у музеї заповідника для наукових досліджень є недоторканний запас решток більше ніж шестисот тварин, які зберігають саме для наукових досліджень. Все інше може бути реалізоване з користю – гроші є куди подіти.

Скажімо, кошти від цьогорічного продажу шкір, черепів та живих сайгаків частково підуть на закупівлю соковитих кормів для копитних – адже держава на цю статтю витрат бюджетних асигнувань не виділяє зовсім. За інші гроші придбають сільськогосподарську техніку для обкошування меж периметру заповідника, на восьмидесяти гектарах території.

Така техніка вкрай потрібна, аби убезпечити унікальну флору й фауну Асканії-Нова від пожеж, поширюваних вітровіями. А вони, на жаль, трапляються тут регулярно – як через удари блискавок, що влітку запалюють суху траву, так і через умисні підпали аграріями стерні на сусідніх полях після збирання врожаю зернових.

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон