Конституційний суд України поновив херсонців у їх правах

Конституційний Суд скасував повноваження Міністерства фінансів збирати персональні дані громадян для перевірки субсидій і визнав такі дії неконституційними.

Суд прийняв рішення за конституційним поданням Уповноваженого Верховної Ради з прав людини щодо відповідності Конституції окремих положень абзацу першого пункту 40 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу.

Норми кодексу, які визнані неконституційними, свідчать, що Мінфін при здійсненні повноважень по контролю за дотриманням бюджетного законодавства в частині моніторингу пенсій, допомог, пільг, субсидій, інших соціальних виплат має право на безкоштовне отримання інформації, що містить персональні дані, і на доступ до автоматизованих інформаційним і довідкових систем, реєстрів і банкам даних держорганів.

«Конституційний Суд вважає, що повноваження Міністерства на безкоштовне отримання інформації, що містить персональні дані, є дискреційними, а тому вкрай необхідно, щоб оспорювані положення Кодексу ... узгоджувалися з конституційним принципом верховенства права, зокрема такими його елементами, як юридична визначеність і заборона свавілля», - йдеться у офіційному повідомленні.

Конституційний Суд вказує, що положення Кодексу не містять будь-яких критеріїв щодо термінів або обсягу інформації про персональні дані, які може отримувати Мінфін, що унеможливлює відповідальність держави за можливі зловживання.

При цьому Суд зазначає, що міністерство може бути наділене повноваженнями по отриманню та обробці інформації, що містить персональні дані, тільки для досягнення легітимної мети. Однак через відсутність будь-яких кордонів дискреції, встановленої законом щодо подальших дій з інформацією, що містить персональні дані, виключається навіть мінімальний захист суб'єкта персональних даних.

З огляду на це, Суд встановив, що оспорювані положення закону порушують Конституцію.

Зазначені положення втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом цього рішення, тобто з 11 жовтня.

Рішення КС є обов'язковим, остаточним і не підлягає оскарженню.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон