На Херсонщині Каховка бажає об’єднатися зі Зміївкою

На серйозності намірів об'єднатися з розташованою по інший бік Каховського водосховища Зміївською сільрадою Бериславського районунаполягає міський голова Каховки Андрій Дяченко.

Оприлюднена ним у Фейсбуці інформація нещодавно спричинила чималий резонанс.

Попередньо домовитися про такий формат об'єднання Дяченку вдалося під час неформальної розмови з депутатом парламенту Швеції Ларсом Томссоном і сільським головою Зміївки Олександром Козаком.

«Нерозумним і нереальним» його назвала директор Херсонського центру розвитку місцевого саооврядування Оксана Силюкова. Однак більшість експертів Херсонщини заяву Дяченка сприйняла просто як жарт. Пожартував з цього приводу і сам Дяченко, пообіцявши «зв'язатися з Ілоном Маском, аби запустити між Каховкою і Зміївкою водний Hyperloop».

— Саме зі Зміївкою я вважаю перспективним об'єднання, — прокоментував міський голова «Новому дню». — Інші сільради — Коробківська і Малокаховська — не хочуть йти на цей крок. У них немає бажання. А будь-яке одруження буває лише за спільною згодою і по любові. Я намагався переконати їх, озвучував легальну зарплату, яку вони отримуватимуть, казав про можливість залучити на інфраструктурний розвиток субвенцію і податки до місцевого бюджету, однак усе марно.

Об'єднання ж зі Зміївкою мені не здається таким уже й нейздісненним, адже ми межуємо з цією сільрадою, щоправда, по воді. З точки зору управління я не вбачаю в цьому глобальних проблем. Нині розвиваються електронні ресурси. Головне, що сама Зміївка дійсно зацікавлена в об'єднанні з нами. Вони вважають це набагато перспективніше, ніж із Бериславом. Крім того, Каховка не бідне місто. А завдяки створенню такої ОТГ ми зможемо розвивати той же шведський туризм.

Сам сільський голова Зміївки Олександр Козак не захотів з цього приводу спілкуватися з пресою. На наше запитання щодо серйозності намірів об'єднатися з Каховкою він відповів: «А це що, має значення чи що?».

У свою чергу сільський голова Коробків Ігор Сегляник підтвердив, що поки ані в нього, ані у його громади немає бажання об'єднуватися з Каховкою.

— У нас ніхто активно це питання не порушує, — зазначив він. — Крім того, наших бюджетних коштів зараз більш-менш достатньо, аби самостійно вирішувати наші нагальні проблеми. Та й навіщо зараз списи ламати, якщо в найближчі роки держава піде на примусове об'єднання громад і нас усе одно приєднають до когось. Також із боку Андрія Дяченка я не бачу серйозних ініціатив. Тож нехай усе просто буде так, як є.

Бажання Каховки об'єднатися зі Зміївкою нагадує ситуацію, що склалася в Голопристанському районі. Торік там почалася процедура об'єднання Старої Збур'ївки і Голої Пристані.

Однак обласна влада не стала погоджувати створення Голопристанської ОТГ у такому складі. Головною причиною цього назвали непереборну водну перешкоду і відсутність спільної сухопутної межі між двома громадами. Думається, що Каховку і Зміївку очікує те саме.

Олег БАТУРІН
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон