Негідників вистачає всюди

Звернень до міліції останнім часом значно побільшало. Але нерідко їх автори видають бажане за дійсне

Нецензурною лайкою, бійкою і ударами ногою в живіт зустріли нещодавно співробітників Бериславського райвідділу УМВС продавчині відомого стихійного ринку у Веселому. Такі привітні на перший погляд жінки вмить перетворилися на огидних і невихованих фурій. «Скільки ми не боремося з цим стихійним ринком, ніяк не можемо його перемогти. Власник ринку вже й судився зі мною, а торгаші дають жорстоку відсіч нашим хлопцям. За великим рахунком, у цьому випадку вони можуть застосовувати зброю, але не наважуються. Терплять. Продавчині ж здійняли галас: «Нам дозволили тут рибою і раками торгувати! Відчепіться!», — розповів начальник райвідділу Валерій Левченко.

24 липня керівництво Бериславського РВ УМВС зібрало актив району, аби відзвітувати про свою роботу у першому півріччі п. р. З'ясувалося, що після набрання чинності нового Кримінального процесуального кодексу роботи у правоохоронців побільшало. Навантаження тільки на місцевий райвідділ збільшилося втричі!

— Значно зросла кількість зареєстрованих заяв — 2548 проти 1991 відповідного періоду минулого року, — констатував Валерій Левченко. — Щоправда, це пов'язане з тим, що ми почали реєструвати абсолютно всі звернення, якими б іноді «фантастичними» за змістом вони не були.

Збільшилася кількість крадіжок, шахрайства. Проте люди часто говорять, ніби міліція закриває очі на злочини. Насправді чимала частина потерпілих почала відмовлятися від претензій до своїх кривдників, як у тих же випадках шахрайства. Нове законодавство це дозволяє. Також ми можемо тепер затримувати підозрюваного або правопорушника не більше, ніж на 3 години (без рішення суду). І людина ця повинна бути як космонавт — здоровою, тверезою, охайною. Нещодавно був випадок, дзвонять зі Шляхового: «Приїжджайте, забирайте чоловіка, він все у хаті перебив п'яний». Забрали. Через три години відпустили. Він знову за своє. Знову дзвонять, лаються: «Чого ви його відпустили?! Він нас усіх повбиває, забирайте!». Подібні випадки трапляються часто.

— Справді, різне буває. Якось зателефонував до чергової частини чоловік і говорить: «Приїжджайте! Якась невідома оголена жінка лежить у моєму ліжку!». За законом навіть на такий виклик міліція змушена реагувати. Доводиться виїжджати, аби переконатися, що ніякої оголеної жінки в цій квартирі, на жаль для її власника, немає, — додав голова Бериславської райдержадміністрації Юрій Сидоренко.

Він також повідомив, що незабаром у центрі Берислава з'являться дві камери цілодобового відеоспостереження. І запитав, що робить міліція для заспокоєння сумно відомого на весь район фермера Валерія Саламатіна з Червоного Маяка (детальніше про цю людину читайте у статті «Фермер оголошує війну!» у «НД», № 27/2013). «Він погрожує розправою місцевим жителям, священикам. Скільки ще людям терпіти його витівки?» — запитав Юрій Сидоренко.

— Проблема у Червоному Маяку, справді, є. Людина ця зовсім неадекватна, ми вже намагаємося зробити все, що від нас залежить, — відповів Валерій Левченко.

За його словами, у райвідділі не вистачає співробітників: некомплект складає 16 чоловік. «Повірте, відсотків 90 наших людей — нормальні, добросовісні правоохоронці. А негідників вистачає всюди, в усіх сферах. Нещодавно до райвідділу звернулася випускниця однієї зі шкіл району. Ця дівчина сама намагалася вступити до університету, працювала на полі у фермера, щоб заробити на дорогу. Але у школі за видачу вкладки до атестата з неї вимагали гроші, і вона попросила допомоги. Що ж це коїться? Яку молодь у цій школі хочуть виховати? — запитує Валерій Левченко. — Буває також, що при зарахуванні дитини у дитсадок з батьків теж вимагають гроші. Знаєте, я виріс на Бериславщині, але останнім часом все частіше стає соромно за свій район і за тих людей, які тут живуть».

Олег Батурін//Новий день №31(5078) 1.08.2013

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон