Херсонці, знайте: підвищення пенсій не буде

Цього року підвищення пенсій очікувати годі, а наступного, в кращому випадку, буде проведено тільки індексацію, але станеться це не раніше березня, і тільки після того, як будуть відомі дані про інфляцію і рівень заробітної плати, що виплачена.

Такою невтішною новиною поділився міністр соціальної політики України Андрій Рева: «Цифри по інфляції за 2018 рік і заробітної плати будуть відомі не раніше середини лютого 2019 року. Після того, як вони офіційно надійдуть в уряд, буде прийнято відповідне рішення і з 1 березня буде проведено перерахунок цих пенсій».

Цього в принципі і слід було очікувати. Я про такий можливий розвиток подій неодноразово писав у своїх матеріалах, у яких неодноразово наголошував, що всі заяви щодо підвищення як пенсій так і заробітних плат, це не більше ніж популізм і загравання з електоратом перед виборами. Настав час, і про це говорять в Уряді. Прикро, але це не останнє погіршення яке слід очкувати «вже сьогодні»

Індексація пенсій буде проводитися відповідно до формули: 50% – зростання заробітної плати за попередній рік і 50% – рівня інфляції за попередній рік.

Нагадую, що суттєвого зростання зарплат цього року так і не сталося, а офіційний рівень інфляції, на думку експертів, занижений у 4 – 6 разів від реалій життя. Тож, у кращому випадку, пенсії будуть підняті на 3 – 11%, які інфляція давно вже «з'їла».

Слід нагадати що у світлі так званої «пенсійної реформи», яку запровадив та проводить Уряд Гройсмана, мінімальна пенсія зараз складе 1 452 грн.

Раніше у Гройсман та Порошенка помпезно заявляли, що цього року вони планують збільшити як мінімальний рівень пенсії так і заробітної плати.

Натомість фахівці неодноразово наголошували, що ситуація яка склалася зараз в економіці України вказує на те, що ніякого підвищення не буде, про це не варто навіть вести розмови, адже об'єктивних чинників для цього немає.

Нагадаю, і я про це так само вже неодноразово писав, що у нас відбувається хронічне невиконання бюджету поточного року. Вже зараз в Уряді не знають чим вплачувати соціальні забезпечення та зарплати бюджетникам у цьому році, а тому вести мову про якесь підвищення взагалі немає будь-якого сенсу. Скоріш за все рік бюджетникам доведеться закінчувати з ще більшим боргами. Станом на 1 жовтня загальнодержавна заборгованість по виплатам зарплат становить кілька сотень мільйонів гривень.

Крім того, пенсіонерам слід бути обачливими і ще більше заощаджувати, адже кінець року може позначитися такими саме затримками з виплатами пенсій які були у червні – серпні цього року.

Пенсійний фонд хронічно недоотримає гроші, що не дає йому можливості вчасно виплачувати пенсії. Наповнюваність ПФ нульова, там немає не те, що резервів, він взагалі нездатен себе фінансувати. У наступному році його чекають ще більші проблеми, адже тих, хто працює «по білому», за даними Держкомстату України, на кінець року стане менше ще на 1 – 1,3 млн осіб. Не дарма Український уряд запропонував парламенту в 2019 році збільшити фінансування Пенсійного фонду ще на 27,2 млрд гривень більше, ніж у поточному.

Нагадаю, що проти такого фінансування, т.т. фактичного утримання пенсіонерів за рахунок держави категорично виступає МВФ. Там вимагають або ПФ 100% самофінансувався. Якщо держава відмовиться від виплат ПФ з держбюджету, то як мінімум 37% українських пенсіонерів перестануть отримувати пенсію взагалі, або її розмір у середньому доведеться скоротити приблизно на 7 – 11%, адже надходження до ПФ стабільно зменшуються, особливо відчутно це стало в останні 4 роки «нової» влади.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон