Василина Сігаєва: Я народилася, щоб стати вчителькою

Так стверджує вчитель української мови та літератури Брилівського закладу повної загальної середньої освіти Виноградівської сільської ради Олешківського району ХерсонщиниВасилина Володимирівна Сігаєва, яка майже півстоліття віддала служінню школі.

Її талант – не лише прищепити любов до українського слова, до державної мови, а й відчути людську душу. Адже крізь неї пройшли сотні, якщо не тисячі учнів, і з кожним вона мала духовний контакт.

«Честь кожному мила», – так повчала її мама. Тому Василина Володимирівна завжди з повагою ставиться до дітей, може по очах розпізнати їхні здібності. Вона переконана, що немає необдарованих учнів, є погане оточення. І якщо такій дитині зустрінеться справжній вчитель за покликанням, то він зможе розкрити її потенціал.

У Василини Володимирівни двоєдине кредо: «Сягнути істинного щастя людина може тільки в творчості» та «Кожен учень має сам стати собі вчителем». Уроки-дослідження, практикуми, інсценізації, уроки духовності, а також прийоми інтерактивного навчання («Малюю словом», «Добудовую твір», «Мікрофон», «Закінчи речення», «Ідентифікація автора», мовно-літературні хвилинки) зацікавлюють учнів, мобілізують їх на свідоме та глибоке засвоєння знань.

Учителька вміло й успішно працює з обдарованими дітьми. Серед її учнів щороку є переможці та призери ІІ, ІІІ етапів Всеукраїнської олімпіади з української мови і літератури, Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика, районного конкурсу читців-декламаторів, мовознавчих ігор «Соняшник», «Патріот» та інших.

Василина Володимирівна не приховує своєї любові до української пісні, тому вже стало доброю традицією урок української літератури розпочинати зі співу. «Два кольори», «Чорнобривці», «Час рікою пливе» – її найулюбленіші. Саме вона започаткувала традицію проводити в школі українські вечори, на які учні приносили не тістечка, а вареники: хто з сиром, хто з картоплею, хто з грибами. Разом накривали стіл, куштували власноруч приготовані страви та спілкувалися на різні теми.

Василина Сігаєва вивчає досвід кращих учителів, спілкується з ученими-філологами, працівниками видавництв, зокрема редакції науково-методичного журналу «Дивослово», Центру навчально-методичної літератури, а також студіює фахові видання. Постійно опрацьовує статті про методи викладання української мови крізь призму компетентнісного підходу, які успішно застосовує в роботі.

Вона охоче ділиться власними методичними знахідками з колегами у повсякденні та під час засідань шкільного і районного методичних об'єднань, виступає з доповідями перед учителями області в методичному кабінеті української мови та літератури Херсонської академії неперервної освіти під час курсової перепідготовки. Створений нею кабінет після конкурсу-огляду сертифікований як кращий навчальний кабінет української мови і літератури в районі.

Учитель не робить кар'єри. Він актор, але його слухачі та глядачі не аплодують йому. Він скульптор, але його праці ніхто не бачить. Він лікар, але пацієнти рідко дякують йому за лікування. Де ж йому взяти сил для щоденного натхнення? Василина Володимирівна не відповідає однозначно: «Мабуть, Бог. Бо Ісус для багатьох був учителем, тому Він прихильний до вчителів. А ще натхнення дають учні та любов до рідної професії. Взагалі, доля прихильна до мене. І хоча гаманець не завжди був повний, але душа цвіла. Я вдячна Богові, батькам, друзям, учням, всім, хто мене оточує».

Доброзичлива й відкрита, толерантна й вимоглива, з відчутною внутрішньою повагою до людей, що її оточують, вона має авторитет серед школярів і їхніх батьків, колег, співгромадян.

І дуже символічно, що цього року під час урочистих заходів з нагоди Дня вчителя, які відбулися в обласному кіноконцертному залі «Ювілейний», за сумлінну та бездоганну працю, досягнуті успіхи у справі навчання та виховання підростаючого покоління Василину Сігаєву нагороджено відзнакою Міністерства освіти і науки України – нагрудним знаком «Василь Сухомлинський», що має найвищий третій ступінь.

«Рада, що можу сьогодні сказати: я щаслива, бо я - вчитель. Ця професія найвідповідальніша, найунікальніша. Вчитель щодня, переступивши поріг класу, опиняється перед найчистішими дзеркалами - дитячими очима.

47 років від дзвінка до дзвінка, до шкільного порога... Забуваємо все, і пам'ятаємо, що нас чекають наші вихованці. Чекають нашої любові, лагідності, мудрості й терпіння. Ми завжди з ними. Ми - їхні...

Я бажаю всьому вчительству Херсонщини й України наснаги, щиросердності, любові до учнів, мудрості, а також вміння робити своїх вихованців щасливими», - поділилася своїми думками та емоціями Василина Сігаєва, тримаючи у руках таку заслужену і дорогу серцю відзнаку, адже Василь Сухомлинський саме той педагог, на якого вона рівняється усе своє професійне життя.

Також варто зазначити, що Василина Володимирівна стала першим вчителем в Олешківському районі, який за роки незалежності України отримав нагрудний знак «Василь Сухомлинський».

З цього приводу щирі вітання та многая літа Василині Володимирівні бажають її учні, як теперішні, так і випускники Брилівської ЗОШ минулих років. До поздоровлення приєднуються колеги, друзі та всі ті, хто поважає пані Сігаєву.

Нехай кожен Ваш день, шановна Василино Володимирівно, буде добрим і цікавим, кожен учень тішить Вас своїми досягненнями, а рідні люди дарують гармонію та щастя.

Нехай Ваша любов до життя, до улюбленої справи та до всього світу буде безмежною! Нехай Ваші учні будуть слухняними та спроможними на великі перемоги, а Ваше серце зустрічає кожен день з доброю надією!

Елеонора ГУСЬКОВА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон