Херсонці мають знати: куди підуть бюджетні кошти

Як повідомляє Рахункова палата України, наступного року понад 40% всього, що отримає державний бюджет України буде спрямовано на... виплату боргів.

Ось чому 2019 рік експерти називають «жахливим» і з політичної, і з економічної точки зору.

Про які збільшення виплат може йти мова, якщо обрахування які є зараз вказують на те, що підвищення соціальних виплат та розвиток інфраструктури більш ніж обмежені.

«У 2019 понад 40% державного бюджету України піде на погашення боргів, у зв'язку з цим зменшаться можливості для здійснення соціально-економічних витрат, - заявив глава Рахункової палати Валерій Пацкан.

- Більше 40% доходів державного бюджету належить сплатити на погашення та обслуговування державного боргу, що зменшує можливості бюджету для здійснення соціально-економічних витрат.

А значить, зменшуються можливості для підвищення пенсій, зарплат і соціальних виплат, а також для будівництва доріг, нових шкіл, лікарень, дитячих садів і взагалі розвитку інфраструктури».

Він також зазначив, що у проекті бюджету на наступний рік, який Уряд з такою помпою направив на розгляд ВРУ, на ділі не розподілено між місцевими бюджетами 13 субвенцій на загальну суму 7 млрд. грн.

Під питанням фінансування з державного бюджету опинилися:

- забезпечення якісної, сучасної і доступної загальної середньої освіти за програмою «Нова українська школа»;

- модернізація і оновлення матеріально-технічної бази професійно-технічних навчальних закладів;

- формування інфраструктури об'єднаних територіальних громад.

Фінансування по окремим з цих субвенцій (розподіл коштів), проект бюджету, пропонує надати право здійснювати безпосередньо Кабінету міністрів.

Це фактично означатиме, що гроші будуть розподілятися у ручному режимі і тільки тоді коли, або якщо вони будуть. Т.т., слід розуміти, що «Програма» буде, про неї будуть голосно розповідати, але через брак коштів на ділі вона фінансуватися не буде.

Це суто політичне рішення у рік виборів – на словах все доборе, на ділі фінансів чекати годі. Парадність дотримана – звітувати є чим, а реальність нікого цікавити не буде, адже про неї ніхто говорити не буде.

«Рахункова палата у висновках про стан виконання закону про державний бюджет неодноразово відзначала довгострокове твердження розподілів субвенцій між місцевими бюджетами, що не сприяє здійсненню витрат у запланованих обсягах, тому ми запропонували передбачити розподіл цих коштів у законі про державний бюджет. Це б прискорило процес отримання та використання коштів на місцях», - наголосив Валерій Пацкан.

Крім цього, не слід забувати, що у проекті бюджету-2019 закладено суттєве зменшення грошей на фінансування системи субсидій та пільг, і це при тому, що на наступний рік заплановано підвищувати тарифи для населення на газ, що викликало розширення переліку сімей, які мають право на отримання субсидій на житлово-комунальні послуги.

Крім того, наступного року Уряд Гройсмана продовжить піднімати планово ціни на енергоносії.

«Ці дані свідчать про зменшення кількості сімей, які отримають житлові субсидії. В цій ситуації кошти, що виділяються на субсидії, потрібно максимально ефективно використовувати», - зазначив пан Пацкан.

Нагадаю, що окремо Рахункова палата зазначала, що тільки у І півріччі 2018 року борги з боку держави перед своїм громадянами, які мають право отримувати пільги та субсидії склали 8,3 млрд. грн.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон