Зірка диксиленду дала концерт у Херсоні

Вона перетворилася на справжню красуню просто-таки модельної зовнішності. У високій рудоволосці вже й не впізнати ту маленьку дівчинку з двома неслухняними косичками.

Її видає хіба що допитливий погляд ясних, наче два озерця, оченят. Це ж та Поліна Тарасенко, шестирічна кнопка з дикселенду обласного палацу молоді і юнацтва, вихованка знаменитого Семена Ривкіна, яка так хвацько вибивала на ударній установці, не залишаючи байдужим нікого!

Сьогодні Поліні 17, вона екстерном закінчила всесвітньо відому «Гнесинку» (музичне училище ім. Гнесіних у Москві) і встигла вступити до німецької консерваторії. У престижному навчальному закладі у Ганновері був шалений конкурс, але юне дарування з України його успішно пройшла, вразивши своєю віртуозною грою приймальну комісію.

У закордонній консерваторії херсонка Поліна Тарасенко навчатиметься безкоштовно. У вільний від навчання час дівчина гастролювала світом, а от у рідному місті так і не виступила, якщо не брати до уваги концерти у складі легендарного диксиленду. Сольний концерт у Херсоні Поліна вирішила дати просто перед від'їздом до Німеччини.

Зала театру-кафе обласного театру ім. М. Куліша виявилася заповненою настільки, що журналістам місця не вистачило. Втім, вже під час першої композиції я ладна була простояти на підборах невідомо скільки — її музика заворожує. Тромбон, саксофон-сопрано, барабани, корнет.

Майже за півтори години Поліна встигла зіграти на низці інструментів. Та її ж недарма так і називають — дівчинка-оркестр. Зазвичай у диксиленді Семена Ривкіна кожен музикант обирав один інструмент, Поліна ж, почавши на барабанах, опанувала декілька інструментів. Мені пощастило: Семена Миколайовича знала особисто і пам'ятаю, як він набирав ще зовсім малечу до себе в диксиленд.

— Навчити грати, приміром на трубі, можливо будь-яку дитину, чуєте, будь-яку! Головне — щоб ведмідь на вухо не наступив і була присутність бажання вчитися, — говорив Маестро.

Під час першої композиції в її очах забриніли сльози. Поліна грала у пам'ять про свого наставника — почесного громадянина Херсона Семена Ривкіна не стало у травні 2012-го... З того часу багато чого змінилося, останній склад диксиленду розкидало по світу... Лев Тимофєєв і Микола Рева працюють музикантами на круїзних лайнерах, Роман Купріянов — у Німеччині, Микита Горностаєв — у Польщі, Микита Боцман — у США, от і Поліна залишає Україну.

З одного боку, невимовно сумно, втрачаємо таланти, з іншого — переповнює радість: херсонські діти підкорюють найкращі зали і живуть гідним життям. Хіба не про це мріяв їхній наставник, маестро Ривкін?

Під час концерту Поліна зіграла не одну українську композицію. Особливо вразив кавер знаменитої «Я не здамся без бою». Дівчина віджартувалася, хоча в кожному жарті — лише частка жарту, що так реагує на поведінку німецького посольства, яке досі не видало їй візу, а на заняття до Ганновера вже треба їхати. Поряд із зіркою диксиленду на сцені був її нинішній наставник.

Музикант і викладач «Гнесинки» Антон Прищепа спеціально приїхав до Херсона, аби підтримати Поліну. На концерті прозвучали його особисті твори, а ще композиції, які дівчина написала сама. Незабаром Поліна збирається випустити персональний диск, куди увійде її музика.

Завершився концерт тривалими оваціями. Публіка ніяк не хотіла відпускали зірку диксиленду, яка так швидко подорослішала, перетворившись на королеву джазової мелодії. Нехай щастить тобі, Поліно!

Марина САВЧЕНКО,фото автора
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон