Як на Херсонщині фермери «переплутали» тютюн із соєю

За офіційними даними, у 2018 році тютюн на території Херсонщини не вирощувався. Та під час операції «Акциз-2018»,яку проводили працівники податкової міліції Головного управління ДФС у Херсонській області, АР Крим та м. Севастополі спільно зі співробітниками управління захисту економіки в Херсонській області департаменту захисту економіки Національної поліції України та спецпідрозділу «ВБКОЗ» УСБУ, з'ясувалося, що це не так.

Викрито та зупинено незаконне виробництво і зберігання фальсифікованої тютюнової сировини.

Орендувавши земельні ділянки у громадян — фізичних осіб, на сільськогосподарських угіддях колишньої ферми, «тютюнові» фермери організували незаконне промислове вирощування різних видів тютюну.

При цьому справно звітували про спеціальне водокористування для зрошення ... сої. Не забували й про орендну плату, оплату праці, витрати на полив та обробку земельних ділянок для її вирощування.

Потім на одній з ферм сировина перероблялася та готувалася до реалізації через інтернет на адресу підпільних виробництв сигарет відомих торгових марок, виготовлення яких налагоджене в Україні. Незаконна підприємницька діяльність здійснювалася без отримання відповідних дозвільних документів та без відображення господарських операцій в податковій та бухгалтерській звітності.

Під час обшуку, в рамках розслідування кримінального провадження, було вилучено майже 84 тонни готової сировини (частково висушеного листя тютюну коричневого кольору). Як повідомила Ірина Сальник, керівник прес-служби Головного управління ДФС у Херсонській області, АР Крим та м. Севастополі, орієнтована вартість арештованого товару — 243,7 млн грн (з урахуванням ставки акцизного податку на тютюн та собівартості тютюнової сировини на чорному ринку).

Вилучено також 26 навісів для сушіння листя (на фото), чорнові записи та бухгалтерські документи, які підтверджують ведення обліку виробництва і реалізацію підакцизних товарів, виплату заробітної плати найманим працівникам. Триває слідство.

Анатолій НІКОЛАЄВ
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон