У Херсоні оголошують війну амброзії

Міська Громадська рада нового скликання розпочала свою діяльність з вирішення першої міської проблеми, яка не втрачає своєї актуальностівже багато років та спричиняє дискомфорт кожному третьому херсонцю - це засилля амброзії, пилок якої є потужним алергеном.

Така тема виникла не випадково - питання боротьби з амброзією увійшло в план роботи Громадської ради, адже турбує чимало херсонців. За статистикою від сезонної алергії на цю рослину страждає близько 30% мешканців міста.

Проблема в тому, що препарати для лікування цього хронічного захворювання або дуже дорогі, або мають короткострокову дію, а сама хвороба хронічна. "Хоч із міста виїжджай", - кажуть алергіки, адже щоліта повторюється одна й та сама історія.

Дехто з членів Громадської ради зазначив, що в місті існує МІСЬКА ЦІЛЬОВА ПРОГРАМА боротьби з карантинними бур'янами на території міста Херсона на 2018-2022 роки, кошторис якої складає аж 2.5 мільйонів гривень.

Але чому ж тоді амброзія продовжує цвісти і пахнути, прирікаючи на страждання херсонців? Може, тому що прийнята Програма не виконується, принаймні звіти про виконані заходи не оприлюднюються..

У Програмі зазначено:

"Заходи з ліквідації бур'янів на території міста здійснюються упродовж вегетаційного періоду, головним чином, у вигляді їхнього скошування. При покосі трави на зелених зонах знищуються і карантинні бур'яни.

Такий спосіб боротьби з карантинними бур'янами у місті використовувався протягом багатьох років. Основними недоліками у цій системі є використання покосу зелених зон як єдиного і основного методу боротьби з амброзією, що призводить до зростання додаткових пагонів".

Члени Громадської ради, які вивчали це питання, розповіли, що такий метод боротьби з амброзією як викос не є ефективним, адже в землі залишається коріння трави й вона зростає знову. У цьому випадку спасіння може бути лише одне - засіяти ділянки іншими культурами, які витіснять амброзію.

Громадська рада вирішила серйозно взятися за це питання. Спочатку буде проаналізована цільова Програма та паспорти бюджетних програм, за якими стане зрозуміло в якому обсязі робився покіс шкідливих рослин, і яку маємо від цього користь.

На найближчому засіданні профільного комітету з екології, яке відбудеться незабаром, за участю фахівців в галузі медицини та екології, члени ГР сформулюють своє бачення вирішення проблеми та почнуть розробку пропозицій по вдосконаленню діючих програм.

Незважаючи на те, що проблема досить складна, члени Громадської ради налаштовані серйозно та сподіваються, що цілком можливо, що вже наступного літа ситуація з амброзією покращиться.

Політична Херсонщина

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон