Збитковість підприємств ЖКГ можна виправити шляхом залучення інвестицій

Одним з основних завдань загальнодержавної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства є забезпечення беззбиткового функціонування підприємств галузі.Проте підприємства ЖКГ на сьогодні залишаються збитковими.

Цьому питанню було приділено велику увагу під час виїзного засідання колегії Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, яке відбулось під головуванням Віце-прем'єр-міністра України Олександра Вілкула, Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Темника у місті Донецьку.

За даними галузевої звітності з початку року підприємства галузі отримали збитки у сумі 2 136,8 млн. грн. у порівнянні з аналогічним періодом минулого року збитки зросли на 22,8% або на 487,2 млн. грн.

Найбільші збитки отримали підприємства комунальної теплоенергетики – 1 538,0 млн. грн. та водопровідно-каналізаційного господарства – 485,3 млн. грн.

Такий збитковий стан підприємств ЖКГ свідчить про те, що тарифи на послуги ЖКГ для населення і підприємств є на сьогодні збитковими.

«Ресурсів держави на покриття збитків на усі галузі ЖКГ не вистачає, і хоча держава на сьогодні системно датує різницю в тарифах тепловим організаціям ця система не може продовжуватись вічно, адже періодичність отримання підприємствами компенсації має бути циклічною, щомісячною, а вони отримують її лише наприкінці року. Треба розуміти, що системно недотримуючи кошти страждає уся галузь, підприємства не має фінансової можливості надавати якісні послуги населенню», - зазначає начальник управління ЖКГ Херсонської облдержадміністрації Альона Ротова.

На думку Альони Іллівни значно покращити дану ситуацію можна залучивши в цю сферу інвесторів.

Цьому питанню голова Херсонської облдержадміністрації Микола Костяк приділяє велику увагу. Він системно займається пошуком інвесторів у всі галузі господарств, в тому числі й житлово-комунальну. Саме з метою налагодженням співпраці з інвесторами, щорічно, на Херсонщині, проводиться Міжнародний туристичний форум, на якому інвесторам презентуються всі сфери життєдіяльності області.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон