У лісах на Херсонщині зберігається пожежна небезпека

На Херсонщині триває літня спека і зберігається ризик виникнення лісових пожеж. Це зумовлюється самовільним спалюванням рослинностіта стрімким зростанням відвідування лісів відпочиваючими.

Люди не завжди задумуються над тим, що їхні дії можуть мати вкрай негативні наслідки. За декілька годин неконтрольована пожежа може знищити цілі лісові масиви і завдати великих збитків.

Але людина звертається до лісу не тільки з корисною метою, вона йде туди, щоб милуватися різновидністю пейзажів, бо ліс – чудове творіння природи, яке приваблює своєю красою. У лісових насаджень є не тільки друзі, а й вороги: шкідники та хвороби лісу, але найстрашнішим ворогом лісу був і залишається до теперішнього часу вогонь.

Пройшов по лісу вогонь і залишив позаду себе голу землю, чорні обгорілі стовбури і крони дерев, мертву тишу. Минуть десятки років, поки на згарищі знову зашумлять ліси, такі ж могутні і прекрасні якими вони були до пожежі.

В пожежонебезпечний сезон у лісі заборонено розпалювати вогнища в хвойних молодняках, в місцях з підсохлою травою, а також під кронами дерев. Заборонено випалювати суху рослинність та її залишки на сільгоспугіддях, смугах відводу автомобільних доріг.

Очерету в заплавах річок, оскільки це загрожує виникнення неконтрольованого поширення пожеж, знищенню мікрофлори ґрунту та гумусу, який відновлюються більше десяти років.

Проблема охорони лісів від пожеж є найбільш складною, і відповідальність за неї покладається на працівників лісового господарства.

Співробітниками Бериславського лісництва проводиться значна робота для забезпечення протипожежної безпеки. З метою попередження лісових пожеж і мінімалізації їх наслідків державним підприємством щорічно здійснюється комплекс організаційних, профілактичних та попереджувальних заходів

Користуючись нагодою Бериславське лісництво нагадує, що внаслідок сухої та вітряної погоди підвищується ризик виникнення лісових пожеж і звертається з проханням до населення дотримуватися елементарних Правил пожежної безпеки в лісових масивах:

• якщо багаття розпалено, то для недопущення поширення полум'я та виникнення пожежі обкопайте його земляним рівчаком;

• намагайтеся не палити в лісі, не кидати недопалки на землю;

• не користуйтеся у лісі чи поблизу його масивів піротехнічними засобами: петардами, бенгальськими вогнями, повітряними ліхтариками тощо;

• не створюйте смітників у лісі, тим більше не підпалюйте їх;

• ні в якому разі не випалюйте суху рослинність на землях лісового фонду та на господарських землях, які знаходяться поруч із лісом;

• не заїжджайте безпосередньо в ліс автомобілями.

При виникненні пожежі:

• обов'язково повідомте про пожежу за номером "101",,,102,,або черговому ДП,,Каховський лісгосп,, 0553626363.;

• скористайтеся номерами телефонів, які розміщені на протипожежних аншлагах;

• незначний вогонь спробуйте загасити водою, гілками, грунтом, піском, шматком цупкої незаймистої тканини;

Якщо вогонь вже великий – виходьте з лісу у напрямку проти вітру і повідомляйте про пожежу зустрічних людей, у разі необхідності допоможіть їм вийти з лісу.

З метою виявлення та притягнення до адміністративної відповідальності порушників правил пожежної безпеки створено бригади державної лісової охорони та міліції для спільного патрулювання лісових масивів . Порушення пожежної безпеки в лісах карається накладанням штрафу на громадян у розмірі від 5 до 15 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Будь-ласка не паліть сухий очерет в плавнях та ставках-це дуже велике лихо яке важко зупинити,при високому вітрі керувати ним практично неможливо,не наражайте на небезпеку лісників та працівників УДСНС та пошкодуйте лісових та очеретяних представників фауни. Безглузді розваги підлітків можуть призвести до біди!

Колектив Бериславського лісництва ДП,,Каховський лісгосп,, закликає усіх громадян не порушувати вимог пожежної безпеки у лісах, відчути свою причетність до охорони та збереження зелених насаджень.

Будьте пильними, неухильно дотримуйтесь правил пожежної безпеки в лісі, адже охорона його від пожеж – моральний обов'язок кожного члена суспільства!

Андрій ХОМКА,
лісничий Бериславського лісництва
ДП Каховське лісове господарство

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон