Громаду на Херсонщині збурює безвладдя

Непросту ситуацію в процесі обговорення конфігурації приєднання громади Федорівської (колишньої Розилюксембурзької) сільської ради Каховського районудо однієї з навколишніх ОТГ вивчали під час візиту до села регіональні консультанти Асоціації міст України.

Реформа місцевого самоврядування невпинно рухається вперед, і так складається, що чимало сільських рад, які до цього ще не визначилися, мусять встигнути скористатися етапом добровільності і нарешті вибрати собі партнерів по об'єднанню до настання адмінреформи.

Відтак, у тих випадках, де навколо вже створені ОТГ, надолужувати втрачені можливості доводиться шляхом приєднання до вже діючих об'єднаних громад або до міст обласного значення.

У Федорівської сільради вибір багатий, адже вона з різних боків опинилася в «оточенні» ОТГ Каховського та сусіднього Горностаївського районів. Залишилося тільки з'ясувати для себе переваги тієї чи іншої громади, географічну близькість, стан під'їзних шляхів тощо.

Спілкуючись з селянами, відчувалося, що вони детально взялися за вивчення переваг та недоліків сусідів. Зібрання відбувалося в приміщенні актової зали сільської загальноосвітньої школи, тож скористатися можливістю та обговорити перспективи була можливість у всіх бажаючих.

Та найбільше зацікавила розмова представників сільської громади, які схвалюють об'єднання, а це люди різних соціальних верств, поколінь — працівники бюджетних закладів, пенсіонери, окремі сільські депутати (щоправда, далеко не всі). Присутні, які є прибічниками приєднання їх сільської громади до вже діючих ОТГ, висловлювалися якраз за готовність розглядати питання і вживати нарешті дієвих кроків входження до об'єднання, адже самі є очевидцями кардинальних позитивних змін у сусідів.

Найбільш привабливою, зі слів багатьох виступаючих, є конфігурація приєднання до Зеленопідської ОТГ, де, як стверджували селяни, найбільше уваги приділяється комплексному розвитку всієї території, особливо малих сіл. Там зберегли повністю інфраструктуру, освітні, медичні заклади, комунальну сферу. Відтак, стрімкий розвиток у одних не дає спокою тим, хто десятками літ не спостерігає жодних змін, окрім занепаду в своїх селах. На цьому не раз акцентували селяни.

Пригадували, що за 2 роки, які минули з часу попередньої їх зустрічі з регіональними консультантами АМУ та розмови про перспективи об'єднання, вони нічого не те що не набули, а навпаки — дійшли до глибокого занепаду. І це при тому, що громада розташована не десь у забитій глибинці, а в самому серці аграрного розвинутого району, вздовж насиченої автомагістралі. Тож селяни щоразу нарікали, що нічого не змінилося в позитивний бік і ситуація тільки погіршується.

Серед причин глибокої апатії та дезорієнтації вони називають цілковиту відсутність влади — у Федорівці тривалий час немає ні виконувача обов'язків сільського голови, ні секретаря ради. Депутатський корпус у своїй більшості взагалі самоусунувся, не бажає збиратися та вирішувати нагальні питання, у тому числі і щодо обрання курсу на приєднання. Некерованість ради викликає закономірне збурення в селян, тож вони шукають відповідь на те, яким чином можна запустити процедуру в обхід.

«У наших селах люди не відчули ніяких позитивних змін, навіть унаслідок так званої бюджетної децентралізації, коли начебто збільшилася обсяги надходжень, які можна було б спрямувати на розвиток сіл, — ображаються представники депутатського корпусу та бюджетники. — Тож тільки наведення ладу в громаді та отримання державної підтримки в статусі ОТГ може відродити шанси зберегти села та дати їм друге дихання».

Загалом у трьох населених пунктах тут налічується 900 осіб населення. Є школа на 133 учні (цьогоріч лише 4 випускники), амбулаторія та ФАП, сільський клуб, який гостро потребує ремонту. На відміну від інших громад, де в процесі об'єднання населення побоювалося, що може щось втратити або що хтось піде під скорочення, у Федорівці цього якраз не бояться, бо побачили, що в сусідній ОТГ за 2 роки господарювання в новому статусі нічого не загубили, а, навпаки, привели до ладу сільську глибинку.

Один за одним селяни перелічували позитивні зміни, які відбуваються в сусідніх ОТГ. Мовляв, бачили на власні очі що в Зеленопідській, що в Костянтинівській сільських ОТГ. Селяни жваво обговорювали наболіле, що б хотіли в першу чергу розв'язати, називали причини та відверто негативно відгукувалися про тих, хто штучно гальмує процес у їхній громаді та маніпулює ззовні.

І просили лише одного — допомогти вплинути на власний же депутатський корпус та керуючу справами сільради Світлану Руднік, яку, з їх слів, залишили невідомо на яких підставах управляти абсолютно всім у їхній громаді.

Як з'ясувалося, саме на сьогодні зазначений орган влади є абсолютно некерованим з боку самої громади, зате доволі «ручним» з боку зовнішніх «керманичів», котрим якраз і вигідна ситуація з подальшим гальмуванням розвитку та процесів децентралізації влади.

Навіть процес декомунізації — офіційної заміни назви сільської громади з Розилюксембурзької в Федорівську застряг на півдорозі. Начебто формальність може коштувати дорого, однак не для тих, кому вигідно тримати громаду в некерованому «підвішеному» стані, наголошували в один голос селяни.

Найбільш активні таки налаштовані будь-що запустити процедуру обговорення приєднання до ОТГ шляхом створення ініціативної групи і навіть подвірного обходу. Громаді належатиме остаточно самостійно визначитися з ОТГ, до якої вони готові приєднатися на добровільних засадах.

Олена НЕЧИПУРЕНКО, фото автора
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон