Херсонських дітей не пускатимуть у школи?

Спірне питання, яке вже не раз виносилося на обговорення і навколо якого зламано десятки тисяч списів щодо якості та необхідності проведення відповідних щеплень дітям, переведено у іншу площину – у дитячих закладах заборони контактувати з дітьми, які їх не мають.

Відповідним листом за підписом міністра освіти Лілії Гиневич та в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрту, яке направлено напряму на адреси голів обласних і Київської міської державних адміністрації, від 6 вересня 2018 року – рекомендовано дітей, які не отримали планові щеплення не допускати у дошкільні та шкільні навчальні заклади.

«З огляду на ризик масового поширення інфекцій», - МОЗ і МОН просять не пускати у школи і дитсадки дітей, які не пройшли щеплення, йдеться у документі.

Як відреагують на місяцях? Відомо: є директива «згори», а отже рішення буде однозначним – заборонити.

Міністерства освіти і охорони здоров'я спільно нагадали, що в Україні спостерігається нестійка епідемічна ситуація щодо інфекційних захворювань, які можна запобігти проведенням імунопрофілактики.

«Захворюваність на кір, краснуху, епідемічний паротит, кашлюк, дифтерію набуває загрозливого характеру, про що свідчить чергування періодів підйому і спаду захворюваності», - уточнюється в листі.

Як відомо в Україні спостерігається спалах кору. З початку цього року зафіксовано вже майже 30 тисяч випадків захворювання, з яких 13 закінчилися летально.

«З огляду на те, що ризик масового поширення зазначених інфекцій особливо збільшується з початком навчального року, просимо вжити заходів щодо забезпечення рекомендованого Всесвітньою організацією охорони здоров'я обсягу охоплення профілактичними щепленнями або недопущення дітей, що не пройшли щеплення (при відсутності протипоказань) до закладів освіти», - йдеться в документі.

Чи законне таке? Міністр та виконувачка обв'язки, дві відомі в Україні «рехворматорши», або дві жіночки яких називають «смертю» освіті і охорони здоров'я в України вважають, що так, що вони діють у рамках законного правового поля спираючись на вимогу, яка передбачена статтею 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб».

«Згідно з цією статтею, дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється», - вказують у МОЗ і Міносвіти.

Думки батьків, наслідки того чим іноді закінчуються такі щеплення (вакцини часто-густо низької якості або навіть з терміном, що закінчився) враховуватися не будуть(?).

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон