Колючки окуповують Херсонщину

До справжнього нашестя «кірців» або «кавунців», як їх називають на правобережжі Каховського водосховища, треба готуватися найближчим часом жителям Нової Каховки, Каховки і Берислава. Цей поширений на піщаних грунтах бур'ян із характерними шиловидними колючками зараз можна зустріти не лише на баштані, а й мало не на всіх міських газонах і навіть у центральній частині багатьох населених пунктів області! Вже у серпні колючі плоди рослини, відомої науковцям як ценхрус якірцевий, можуть завдати великої шкоди велосипедистам і поранити пішоходів - особливо тих, хто носить легке літнє взуття.

—Таке значне поширення цього бур'яну могла спричинити спекотна погода у травні-червні і відсутність рослин-антагоністів, які б пригнічували їх розвиток, — коментує «Новому дню» заступник директора з наукової роботи селекційио-генетичного інституту Одеського національного центру насіннєзнавства та сортовивчення, доктор біологічнихнаук Ольга Бабаянц. — Поява даної рослини є звичайним природним явищем. Вона не є алергенною, а боротися з нею можна перевіреним «ручним» способом — тією ж прополкою або скошуванням. Використовувати проти неї гербіциди в умовах міста не можна, а при поширенні бур'яну на баштані хімікати доцільно використовувати завчасно, до посіву кавунів і динь.

— Дійсно, цієї колючки розвелося в місті дуже багато, - погоджується директор КП «Комунальне транспортне підприємство» Каховської міськради Дмитро Панасюк. - Ми боремося з нею перевіреним дідівським методом. Але, на жаль, через брак коштів і штатних одиниць не можемо одразу знищити весь цей бур'ян. Щодо його поширення на прибудинкових територіях, то займатися цим повинні КП «Каховська керуюча компанія» або відповідні об'єднання співвласників ОСББ.

Олександр Пітоєв//Новий день №30(5077) 25.07.2013

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон