Освіта рідною мовою стала доступнішою на Херсонщині

Два перших класи із викладанням предметів мовою татар-кримчаків додасться у цьому навчальному році на Херсонщині.

Єдиний такий клас відкрили ще торік у загальноосвітній школі № 1 селища Новоолексіївка Генічеського району, де мешкає найбільша у краї громада кримських татар.

Тоді лише одинадцять родин побажало віддати до нього своїх дітлахів. Але минув рік, батьки переконалися, що сини та дочки стали краще розмовляти рідною мовою, і при цьому вчаться не гірше, ніж їхні однолітки в «українських» класах.

Тож тепер до першого класу Новоолексіївської ЗОШ-1 із викладанням кримсько-татарською записали вже 25 першачків, або кожного третього з тих, хто піде сюди навчатися у 2018-му. Ще один такий перший клас з 16 учнями (в тому числі й вихідців зі змішаних родин) цьогоріч відкриється у селищі Риково (Партизани) Генічеського району.

Заступник голови Генічеської райдержадміністрації Гульнара Бекірова у бліц-інтерв'ю для «Голосу України» зазначила, що на купівлю дидактичних матеріалів для нових класів кошти виділять з районного бюджету. А з ремонтом та придбанням техніки допоможуть місцеві громади та Меджліс кримсько-татарського народу.

А от на викладання українською у перших класах цьогоріч переходять дев'ять колись суто «російськомовних» шкіл у містах Нова Каховка та Херсон. Для цього вже отримали відповідну навчальну літературу та знайшли вчителів необхідної кваліфікації.

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон