Проблеми та перспективи сфери охорони здоров’я у Генічеському районі

Цю важливу тему обговорювали минулого тижня у Генічеській районній раді, де під головуванням її очільника Андрія Євстратова відбулося засідання координаційної ради з питань розвитку місцевого самоврядування.

Причому, обговорювалася і проблематика нинішня, і «перспективна». А полягає вона в наступному. По-перше, жителі району не поспішають укладати договори на медобслуговування з сімейними лікарями. Це означає, що районну охорону здоров'я не буде профінансовано в достатньому обсязі. По-друге, незабаром ми взагалі можемо залишитися без сімейних лікарів. Адже більшість з них – пенсіонери.

В даний час основне питання – це, звичайно ж, фінансування. Медреформа первинної ланки охорони здоров'я передбачає, що в середньому на кожну людину, яка уклала договір з сімейним лікарем, буде виділено приблизно 570 грн. Здається, не дуже-то й багато. Однак, якщо розкидати суму медичної субвенції, що виділяється з держбюджету на район зараз, то в середньому на одного пацієнта припадає по 240-250 грн.

У Генічеському районі зареєстровано близько 60 тис. осіб. І якби всі уклали з лікарями договори, то місцева охорона здоров'я отримала би близько 35 млн. грн. І це перевищило б суму нинішньої медичної субвенції десь на 8 млн. грн. Однак...

По-перше, в районі за фактом проживає далеко не 60 тис. людей. А по-друге, навіть ті, хто проживають, укладати договори з лікарями не поспішають. На ранок вівторка, 21 серпня, було підписано трохи більше 21,5 тис. декларацій. Тобто, в Генічеському районі декларації підписала лише приблизно третина місцевих жителів.

У Генічеську спостерігається досить плачевна ситуація, зазначає головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Леонід Торубар. Лише 29% генічан уклали договори на медобслуговування. У Павлівці не підписано жодної декларації. Однак справедливості заради варто відзначити, що там немає і жодного сімейного лікаря. Так само як і в Петрівці.

В даний час ситуацію, що склалася в цих селах, намагаються вирішити наступним чином. У Петрівку один раз в тиждень по домовленості буде виїжджати на прийом доктор, який очолює Новодмитрівську сімейну амбулаторію. До Павлівки також щотижнево буде їздити молодий спеціаліст, переведений з Фрунзенської амбулаторії в Генічеськ. Правда, проблему все ж вважати вирішеною не можна.

Уже зараз в районі не вистачає 7-ми лікарів первинної ланки медицини, з них 3-х в Генічеську. А незабаром з району планує виїхати ще один доктор. В цілому ж за останні два роки з України за кордон виїхало 70 тис. лікарів. Щорічно по 6-7 тис. Випускники медінституту масово виїжджають за кордон, найбільше – до Росії. Цю статистику озвучив головний лікар Генічеської центральної районної лікарні Ельдар Фетіев.

Насторожує і той факт, що більшість старшого лікарського персоналу – це люди пенсійного віку. Молоді фахівці в більшості своїй не горять бажанням їхати в Генічеськ, тим більше в села. Якщо тільки вони не потрапляють сюди за розподілом.

А чим залучити молодь в Генічеський район? Голова райради Андрій Євстратов наполягає на тому, що необхідно мотивувати молодих фахівців. А основна мотивація – це житло і підйомні.

Це питання вимагає пильної уваги. Адже вже незабаром ми можемо зіткнутися з гострою формою «лікарської недостатності». Говорять і про те, що, можливо, лікарям пенсійного віку доведеться вибирати між пенсією і зарплатою. Не потрібно володіти видатними інтелектуальними даними, щоб припустити, яким буде зроблений вибір в більшості випадків.

Резюмуючи вищесказане, присутні на засідання координаційної ради з питань розвитку місцевого самоврядування виділили два основних тезиси:

- перший: слід підключити всі можливі важелі впливу, щоби забезпечити максимальне укладання в районі договорів на медобслуговування.

- другий: необхідно впритул зайнятися будівництвом житла для медиків в Генічеську. А органам місцевого самоврядування передбачити «заохочувальні» кошти для тих лікарів, які будуть працювати на територіях громад. Наприклад, це може бути стипендія сільського голови.

Микола ШПИЛЬОВИЙ
Генічеська районна рада

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон