Чи знають херсонці чому росте курс валют

Якщо ви вважаєте, що на це впливає відсутність сталої економіки та бездарність керівництва держави, то ви дуже помиляєтеся. Днями Національний банк України (НБУ) висловив свою точку зору і дав рецепти.

У НБУ попереджають: вибори, що наближаються мають суттєвий вплив на зростаючий курс долара та євро по відношенню до гривні.

Про таке заявив заступник глави Національного банку України Олег Чурій: «Безумовно, фактор виборів буде згодом грати все більшу роль. Це буде створювати занепокоєння бізнесу, інвесторів щодо того, з яким курсом Україна буде йти далі. Перед виборами ми завжди маємо коливання і, насправді, це в усіх країнах так».

Від тепер всі можуть спати спокійно – так в усіх країнах, і чого тут хвилюватися? Даремно, що з кожним днем ви втрачаєте все більше й більше. Та, вам немає про що хвилюватися, от закінчаться вибори... Чого там чекати, всього лише півтора роки - то й залишилося.

І от після того, як все це буде позаду – гривня зміцніє так, що буде коштувати дорожче долара, і тоді ми всі заживемо як шейхи Саудівської Аравії – кожному персональний літак із золотим унітазом.

А от ще один «заспокійливий» посил від пана Чурія. Виявляється, що на курс буде продовжувати й далі впливати питання співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ), від якого Україна так і не може дочекатися чергового траншу (а хоче два). Нагадаю в останній раз МВФ давало гроші минулої весни.

Крім того, слід нагадати, що у липні – серпні НБУ вперше за останні півроку вийшов на торги і почав продавати валюту, для того аби у штучному режимі утримувати курс у більш менш сприятливому коридорі. Хоча психологічній поріг у 27 грн. гривня пройшла і продовжує «мирно» опускатися й далі вниз.

У Банку переконують, що «уважно слідкують за курсом», і у разі чого «НБУ готовий згладжувати сезонні коливання».

Заступник Голови НБУ запевнив: «НБУ на ринку, у нас є резерви, ми купили з початку року валюти на більш ніж $1 млрд. Ми готові їх використовувати, щоб згладжувати сезонні коливання».

«Сезон» у нас так само є цапом відбувайлом, який традиційно «винен» у тому, що курс гривні коливається.

Банкір похвалився, що «резерви» вони назбирали за 6 місяців та половину з них – $0,5 млрд. витратили на утримання курсу всього лише за 4 банківських тижні. При цьому незалежні аналітики заявляють, що реально на міжбанку, на кінець минулого тижня, будо продано валюти на суму $630 млн.

Чого чекати далі? Поки нічого гарного. Місія МВФ буде у Києві з 6 по 19 вересня. Яким буде її рішення: надавати чи ні черговий транш залежатиме в першу чергу від того, чи піднімуть ціну на газ для українців (від 30 до 60%) і чи буде прийнято рішення щодо «збалансування бюджету».

Як відомо за підсумками 6 місяців бюджет по наповненню не виконали, що суттєво впливає на фінансування як соціальних програми так і Пенсійного фонду України (ПФУ).

Відомо, що власних надходжень ПФУ й далі хронічно не вистачає, а МВФ категорично наполягає як на підвищенні ціни на газ для населення, так і на відмові від фінансування ПФУ з державного бюджету.

У світлі того, що попереду вибори Президента, а потім Верховної Ради України, які фактично вже стартували в Україні, то перед українськими політиками, що зараз при владі, стоїть складне питання:

- продовжувати обвалювати свої політичні рейтинги і ще більше віддаляючись від примарної перспективи знову керувати державою – підняти ціни, перестати фінансувати ПФУ, але отримати гроші від МВФ?

Розікрасти їх і у березні полетіти з держави назавжди залишивши її у борговій ямі і злиднях?

Чи все ж ризикнути – і залишитися на державницьких позиціях, але знову таки не при владі, і з невеселою перспективою потрапити під санкції «наступників», які не подарують їм ці 4 роки приниження та знущання?

Яким буде рішення дізнаємося за 4 тижні...

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон