На Херсонщині знешкодили «підводний арсенал»

У Ягорлицькій затоці Чорного моря підводники та піротехніки Аварійно-рятувального загону спецпризначення ГУ ДС НС Херсонщини завершили розмінуваннязатонулого в часи Другої світової монітора Дунайської флотилії «Ударний».

Вражене авіабомбами фашистських бомбардувальників судно виявилося заповнене боєприпасами «по вінця», тож над їх знешкодженням півтора місяці працювала ціла бригада з десяти фахівців, зазначає начальник ГУ ДС НС полковник Сергій Чорний.

Вони частинами піднімали смертоносне залізяччя на поверхню, переносили його на берег і підривали невеличкими партіями в піщаних дюнах Голопристанського району краю. Всього в такий спосіб знешкодили 1300 артилерійських снарядів калібру 45 міліметрів і 130 -- великокаліберних.

Тепер «Ударний» не несе жодної небезпеки. А знайдені під час операції особисті речі членів екіпажу монітора стали експонатами виставки в Херсонській державній морській академії.

Утім, піротехнікам та аквалангістам ДС НС ще роботи вистачить: адже в пониззі Дніпра та Бугу, біля чорноморського узбережжя краю, під водою лежить ще чотири таких «пересувних арсенали», затонулі під час боїв 1941--1945 років. Питання тільки в коштах на роботи з їх знешкодження.

Голос України

Фото прес-служби ГУ ДСНС У Херсонській області

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон