Чому на баштанах Херсонщини стріляють гармати

З гармат по горобцях, як у прислів'ї, на Херсонщині не стріляють. А от по воронах -- залюбки.

Адже іншого виходу немає: численні зграї цих птахів, які можуть налічувати до півтори тисяч особин, масово атакують баштани у південному степу і розкльовують дозрілі кавуни. Ними у літню спеку залюбки ласують і зайці, та навіть лисиці та вовки, втамовуючи таким чином спрагу.

Та якщо тварини за сезон можуть попсувати кілька десятків смугастих красенів у найгіршому випадку, то зграя вороння, що сіла на баштан, залишає його власника без п'ятої частини, чи навіть половини врожаю!

Птахи виявляють такі собі вередливо-гурманські звички - проб'ють один кавунчик, спробують серцевину на смак, і неквапно чимчикують до іншого, шукаючи таким чином найсолодший. А кавун із дірками вже не продаси -- він приречений догнивати в полі.

- Для оборони від ворон довелося купити та встановити газову гармату. Вона стріляла кожні півтори-дві хвилини. Але зрештою, крилаті злодюжки звикли до гучних звуків і перестали на них реагувати. Не лякають їх ані опудала, ані стрічки: птахи занадто розумні, аби бачити в опудалах загрозу. Тож залишився один вихід - найняв двох людей, і вони вдень бігали баштаном площею в десять гектарів, перешкоджаючи воронам сідати на нього, - розповідає керівник фермерського господарства "Зоря Херсонщини" у Каховському районі області Леонід Кириченко.

Фермер Леонід Кириченко висадив на своєму баштані середньостиглі кавуни. Вони вже повністю дозріли, врожай зібрано, тож і стрілянина з гармат тут припинилася. Але метикувате вороння перекочувало до інших господарств Таврії, де під палючим сонцем ще набираються духмяного соку пізні сорти солодкої ягоди. Відтак, потреба у "протиповітряній обороні" продовжує відчуватися.

Голос України

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон