Чому у Гопрах не було обіцяних квадратних кавунів?

У Голій Пристані відбувся XV фестиваль «Український кавун — солодке диво». Єдина в Україні виставка-конкурс смугастих бере початок з 2004 року.

Відтоді захід перетворився на одну з культурних фішок Херсонщини, яка заманювала туристів з інших регіонів. Втім, іноді традиції потребують свіжих ідей: заздалегідь відомий сценарій приїдається, хочеться чогось нового і креативного.

Ці самі зауваження міський голова Голої Пристані Олександр Бабич отримав під час прямого ефіру, коли звітував про виконану роботу на одному з місцевих телеканалів.

Тоді міський очільник пообіцяв, що кавуновий фест, хоч до нього й залишалося всього декілька тижнів, урізноманітнять. А ще запевнив глядачів, що цього року Гола Пристань здивує всіх: на фестивалі покажуть, не може бути, кавун квадратний і, о Боже, смугастий без кісточок! Ну а чом би й ні, у Китаї ж є чотирикутні кавуни, а чим ми гірші?, подумали ми, журналісти, та й погнали у Голу Пристань.

От тільки обіцяної дивовижу так і не побачили... Пізніше одному з інтернет-видань міський очільник прокоментував, що з квадратним кавуном не склалося, мовляв, посадили, а ягоди тріснули просто у формах через пекельну спеку... Виходить, прикрість сталася просто перед фестивалем? А от безнасінневого короля баштану цьогоріч і бути не могло.

Як пояснив директор Південної дослідної станції Інституту водних проблем і меліорації Володимир Лимар, сорт кавуна, в якому в середині тільки м'якоть, науковці тільки виводять:

«Це процес достатньо складний, ми працюємо над ним вже понад три роки. Незабаром маємо отримати тетраплоїдну лінію, яка є однією з батьківських форм безнасінневого кавуна. Думаю, що такий сорт ми представимо до ювілею нашої станції, на наступному фестивалі».

Отаке розчарування... Втім, не все так погано, фішки на цьогорічному кавун-фесті таки були. Гостей здивували польовою ягодою, яскраво жовту всередині. Виявляється, це корейський сорт, який вже прижився на нашій землі, але для рекомендації до масового вирощення науковцям ХДАУ необхідно досліджувати даний вид кавуна не менше трьох років.

Вразили і кавуни продовгуваті білі. Фермери запевняють, що це теж новий сорт, мовляв, його випадково вивів один із місцевих аграріїв. А загалом нинішнього року смугасті радують габаритами. Учасники фестивалю запевняють, що нітрати тут ні до чого, бо дуже вже дорогі вони нині. Весь секрет, знову ж таки, у сорті і штучному поливі, бо якби чекали дощу, отримали б дулю, а не баштан.

Кавуновий рекордсмен-2018 не підкачав. 25-кілограмового красеня виростив підприємець із Нової Збур'ївки Володимир Финочко. Крім смугастих, визначали і найбільших із його близьких родичів — диню і гарбуз.

Що ж до програми цьогорічного кавун-фесту, то треба відзначити, щоїї таки урізноманітнили, новими конкурсами і цікавою концертною програмою.

Марина САВЧЕНКО
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон