У Скадовську працює "Містечко Майстрів"

У Скадовську, неподалік моря існує творчий майданчик. Колись впорядкований силами активістів, а потому потроху занедбаний,тепер він невпізнанно змінився і прикрасився на вході святковим написом "Містечко Майстрів".

Нещодавно відбулась урочиста церемонія відкриття Першого фестивалю майстрів народно-прикладного, декоративного та ужиткового мистецтва.

Організатором фестивалю виступив відділ культури районної державної адміністрації, у начальника якого, Ольги Миронець, і зародилась така ідея. А гарна ідея завжди знаходить і однодумців, і прихильників, і тих, хто підтримає цю ідею не словом, а ділом.

Таку підтримку Ольга Василівна знайшла у засновників Благодійного фонду "Злагода" Ольги та Сергія Богомолових із Запоріжжя. Вони не тільки допомогли організувати фестиваль, а й упорядкували майданчик.

А от сам майданчик для творчого проекту виділила Скадовська міська рада, де Ольга Миронець знайшла розуміння і підтримку.

На невеликій площі "Містечка Майстрів", вмістилося велике і багатобарвне життя і творчість не лише скадовських умільців, а й майстрів із Запоріжжя, Кривого Рогу, Харкова, Чернігова, Дніпра та інших міст.

Хендмейдери з цих міст, дорослі і діти, представили глядачам витвори своїх рук. Можна тільки дивуватися: з яких глибин черпали своє натхнення автори робіт!

А розгадати цю загадку дуже легко – світогляд кожного українця формується довколишнім світом.

Від краю до краю на українських просторах буйно колоситься золотиста пшениця, зеленіють баштани з рябими кавунами і жовтогарячими динями, вітають золотими шапками стрункі соняшники, буяє висока зелень пишної кукурудзи. Напоєний буйними вітрами степ плавно переходить у синє море...

Все це Херсонщина. І кожен край по-своєму особливий і неповторний. Хіба може таке бути, щоб на такій мальовничій землі не проростали буйним цвітом таланти?

А ще треба не забувати, що українці - талановитий народ. Споконвіку наші предки мали хист до рукоділля і це вміння накопичувалося віками.

Вступивши до "Містечка Майстрів" одразу й не зорієнтуєшся, з чого починати огляд. На широких столах усіма можливими барвами виблискують справжні вироби мистецтва.

Важко перерахувати їх види – тут є все! Починаючи від іграшок, намиста, сувенірів – до високохудожніх вишивок та картин.

Побутові предмети з дерева і тканини, паперу і картону, тканини та глини, представлені майстрами, з успіхом прикрасили будь-яку квартиру. Предмети біжутерії, галантереї та високохудожні прикраси зробили б будь-яку жінку красунею!

А що вже казати про вишивані сорочки, рушники та гаптовані нитками та бісером іконописні образи – кожен, хто пильно вдивиться у мережані рядки, обов'язково відчує себе справжнім патріотом України. Ось така вона, чарівна сила мистецтва.

Втім, відвідувач "Містечка" отримував не лише естетичне задоволення. Можна було поринути у далекі історичні часи. У самісінькому виставочному центрі розташувалася експозиція, присвячена побуту українців та їх повсякденного життя у минулому.

На мальовничо розложених солом'яних тюках організатори виставки розмістили предмети домашнього вжитку наших предків.

Ткацький станок, старовинний посуд, коромисло з відрами, рубель для прасування білизни всі ці предмети були справжніми і несли в собі відгук давно збіглих років. Ця експозиція стала основною серед облаштованих тут фото-зон.

Та відвідувачі "Містечка Майстрів" можуть не тільки фотографуватися і відпочивати. Можуть вони також взяти участь у майстер-класах. А працюватиме цей куточок відпочинку і творчості до кінця літа.

Той, хто виходив виходив сьогодні з цього чарівного містечка, ставав ніби духовно збагаченим і сповненим нового змісту. Того змісту, що називається любов'ю до рідного краю.

За матеріалами Скадовські новини

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон