У Херсоні відкрили фотовиставку

У Херсонському обласному художньому музеї ім. О.О. Шовкуненка відбулось відкриття виставки «Спалах різноманітності»хорватських фотографів Маріо Ромулича та Дражена Стойчича.

На заході були присутні: Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Хорватія в Україні пан Томіслав Відошевіч, представники херсонської влади, ЗМІ, місцеві фотохудожники та поціновувачі мистецтва фотографії.

Виставку відкрила директор Херсонського обласного художнього музею ім. О.О. Шовкуненка Аліна Василівна Доценко: «Сьогодні ми вперше в Херсоні відкриваємо виставку двох хорватських фотохудожників, яку нам люб'язно запропонувало Посольство Хорватії в Україні. Сучасний проект «Спалах різноманітності», який відображає красу та велич Республіки Хорватії, подорожує світом. Нещодавно цю виставку побачили мешканці Одеси, а сьогодні ближче познайомитись з красою Хорватії мають можливість херсонці. Сподіваємось, що мешканці та гості нашого міста також високо оцінять цей мистецький фотопроект».

До слова долучився Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Хорватія в Україні пан Томіслав Відошевіч: «Дорогі друзі, дякую, що ви завітали на цю виставку. Те, що ми з Хорватією хотіли би вам передати – це нашу палку підтримку на вашому шляху до європейських цінностей, до миру та свободи. Я надзвичайно вражений вашим регіоном і вашою командою, яку очолює пан Андрій і яка має надзвичайний потенціал.

Я переконаний, що ми зможемо розвивати нашу співпрацю в галузі економіки, науки, освіти і культури. Ця виставка, «Спалах різномантності», буде представлена і в інших містах України, де знаходяться європейські центри. Мені надзвичайно приємно, що сьогодні ця виставка відкрилась у Херсоні, тому що Херсон і Україна – це Європа. Також, щиро вам дякую за підтримку збірної Хорватії з футболу на Чемпіонаті Світу та низку привітань з приводу виходу нашої збірної до фіналу. Хочу побажати вам і вашим родинам успіхів у сьогоднішньому такому непростому, складному світі та миру вашій країні».

На відкриття виставки завітав голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв: «Сьогодні ми раді відкрити в нашому музеї виставку хорватських фотохудожників, завдяки яким ми маємо можливість побачити красу та велич Хорватії. Сподіваємось, що в майбутньому наші херсонські фотомитці поїдуть до Хорватії з виставкою фотографій мальовничих куточків Херсонщини у рамках культурного обміну.

Приклад Хорватії надихає нас на боротьбу за європейські цінності, незалежність і свободу, і ми все робимо для того, щоб бути частиною великої європейської родини. Ми всі люди різні, але саме ця різноманітність робить нас багатшими. Треба шукати можливості, як це багатство об'єднати і направити його на розвиток держави, а не шукати те, що нас роз'єднує і займатися руйнуванням».

На виставці «Спалах різноманітності» представлено 40 художніх фотографій з пейзажами та міськими видами Хорватії.

Не дивлячись на те, що площа Хорватії складає всього 56,000 кілометрів квадратних, вона вражає своїм надзвичайно різноманітним ландшафтом, подібної концентрації якого немає ніде більше.

Для довідки:

Автори виставки «Спалах різноманітності», Маріо Ромулич та Дражен Стойчич, – відомі фотографи з міста Осієк в Хорватії. Їх співпраця розпочалася трохи більше семи років тому. Ромулич є багаторічним співробітником численних міжнародних газет і телебачення. Свій досвід він отримав в багатьох країнах світу. Контакт Стойчича з фотографією з самого початку був пов'язаний з цифровими камерами.

У своїй роботі Ромулич та Стойчич використовують новітнє цифрове професійне фотообладнання «Canon»: 6 камер і більше 30 об'єктивів, професійне студійне та нестудійне світло відомих виробників.

Фотографії виставки, присвяченої неймовірному різноманіттю клімату, ландшафту та культури рідної Хорватії, Ромулич та Стойчич вважають «кращим способом, щоб підготувати відвідувачів до такого спалаху різноманіття».

Олександра РОЖКОВАН

Фото Наталії Рожкован

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон