На Херсонщині є своє "Мертве море"

Як відомо, одна з найсолоніших водойм світу – Мертве море, розташоване в Ізраїлі та Йорданії. Цьому місцю приписують неймовірні властивості:вилікуватися й омолодитися сюди їдуть з різних куточків світу.

Туристична мекка і косметичні бренди – з Мертвого моря країна заробляє мільйони і в його унікальності ніхто й не сумнівається. Феномен ізраїльської водойми у величезній концентрації солі, завдяки чому вода виштовхує на поверхню тіло і потонути просто не можливо.

Мало хто знає, але аналогічні властивості має місцина, розташована в Україні...

У селі Григор'ївка, це Чаплинський район, одразу кидається в око одна закономірність – що не двір, то по дві хати. Навіщо? Все просто – в одному будинку мешкає родина, в іншому – квартиранти. Здача житла приїжджим чи не основний заробіток у Григор'ївці.

Але чим вже так цікаве звичайне, на перший погляд, село, яких на Херсонщині сотні? Річ у тім, що не сам населений пункт вабить туристів, за декілька кілометрів від нього розташоване воно, українське Мертве море.

Про Лемурійске озеро, яке, мовляв, не менш цілюще, ніж море в Ізраїлі, всерйоз заговорили лише останніми роками. Водойму, яка довгий час була невивченою, місцеві й досі поміж собою називають просто ямою. Наприкінці 60-х років на березі Сиваської затоки, яка проходить і через Чаплинський район, розбився військовий літак.

Подробиці авіакатастрофи засекретили радянські спецслужби, але факт у тому, що невдовзі після неї воронка, яка виникла внаслідок падіння бомбардирувальника, стала наповнюватися водою, та незвичайною, а вкрай солоною.

Популярного мінералу в ній до 300-т грамів на літр. Тож на озері спостерігається та ж сама картина, що й на Мертвому морі – вода виштовхує так, що можна спокійно полежати на поверхні, читаючи газету.

Та унікальність озера не тільки у відчутті повної невагомості, яке воно дарує. Фахівці запевняють, що, як і у випадку з Мертвим морем, тутешні ропа, сіль і грязь цілющі. Декілька років тому водоймою зацікавився підприємець Володимир Виговський.

Бізнесмен ініціював дослідження на озері і згодом Одеський інститут курортології зробив висновок – глязь і сіль Лемурійського озера мають лікувальні властивості, допомагають при хворобах дихальних шляхів та сечостатевої системи, артритах, остеохондрозі, хворобах шкіри і т.д.

Більшість відвідувачів озера проходять ритуал – 40 хвилин у воді, а вийшовши, намазуються кристалізованою гряззю, що поблизу з озером, яку за 15-20 хвилин слід змити.

Сам пан Виговський запевняє, що зайнятися Лемурійським озером його підштовхнув власний досвід. Мовляв, приїхав на водойму з букетом хвороб, перед якими офіційна медицина виявилася безсилою, а вже за півтора роки інтенсивного використання озерних солі і грязі недуги минули.

Тепер лемурійські скарби він добуває за відповідною ліцензією на території, на 20 років офіційно відведеній у користування Григор'ївською сільрадою, зараз це Присиваська ОТГ. Для туристів сам доступ до озера безкоштовний, платні – душова кабінка, туалет, альтанка для відпочинку, лежаки, пропонуються також послуги лікаря-консультанта і масажиста.

Влада Григорівки і обласні чиновники від туризму зробили ставку на широке промо Лемурійського озера у ЗМІ, недавно на озері побували учасники фестивалю туристичної журналістики, а відтак про унікальне місце на Херсонщині розповіли на всю Україну.

Між іншим, такий крок дав не тільки притік туристів, з'явилися й критики. Так, українське Мертве море «бомблять» в пух і прах за відсутність туристичної інфраструктури – євровбиралень, готелів, ресторанів, тощо.

Але як на мене, не потрібні такій унікальній місцині фаст-фуди і «номери», хіба за наїстися й виспатися сюди їдуть з усієї України? Людей цікавлять цілющі властивості водойми, то ж нехай вона й залишається такою, як її створили природа і... той військовий літак, який колись тут впав.

А от на що слід звернути увагу посадовцям, так це на стан доріг у Чаплинському районі, шляхи тут аж ніяк не приваблюють туристів.

Цікаво, що розташоване рожеве озеро фактично впритул до окупованого Криму. За декілька кілометрів – хімічний завод Титан, який добре видно з водойми.

Місцева влада не приховує, так, буває, залітають безпілотники, що само по собі смішно – невже у спецслужбах РФ вивідують кількість туристів на рожевому озері, українському, як і Крим?

Між іншим, питанням безпеки під час відвідання Лемурійського озера заморочуватися не варто. Зовсім поряд, на півострові Ад, дислокуються українські війська, у лічених кілометрах звідси й КПВВ «Чаплинка», з вітчизняними прикордонниками.

Марина САВЧЕНКО
Новый день

Фото управління туризму та курортів Херсонської ОДА

P.S. Бажаючим оздоровитися чи омолодитися на рожевому озері слід пам'ятати – панацеї від усіх хвороб не буває, а застосування грязі, солі та ропи має низку протипоказань. Тож перед екскурсією на українське Мертве море краще проконсультуватися з лікарем

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон