Мангер оголосив догани керівникам комунальних закладів Херсонщини

Голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер оголосив догани понад десятьом керівникам комунальних закладівта поставив вимогу – в місячний термін усунути всі зауваження та стабілізувати цінову політику на закупівлю продуктів харчування.

У цих комунальних закладах виявили порушення в системі закупівель продуктів харчування. Факти неефективного використання бюджетних коштів надало управління розвитку об'єктів спільної власності територіальних громад області.

Як виявилося, третина комунальних закладів здійснює придбання продуктів харчусвання за цінами, що значно перевищують середньостатистичні по Херсонській області. Для прикладу, вартість твердого сиру, що закуповувався комунальними закладами, коливається від 75,26 грн/кг до 150,0 грн/кг, сиру м'якого жирного – від 33,0 грн/кг до 103,75 грн/кг, масла вершкового від 100 грн/кг до 150,0 грн/кг (закупівля в пачках) тощо.

Паралельно з цим, ряд комунальних закладів порушує вимоги Законів України «Про публічні закупівлі» та «Про відкритість використання публічних коштів», не розміщуючи у повному обсязі необхідну інформацію на офіційних веб-порталах Prozorro, E-data.

Без цієї інформації неможливо проконтролювати власника майна за ефективністю використання бюджетних коштів. Окрім того, це є прецедентом накладення адміністративних штрафів на посадових осіб закладу, а також обмежує коло потенційних постачальників товарів за вигідними цінами.

Ще одна негативна тенденція, виявлена в ході перевірки, – не визначення в договорах поставки істотних умов договору, що є не лише порушенням вимог ГК України, ЦК України, Законів України «Про публічні закупівлі», «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», але й може призвести до ризику бюджетних втрат, зокрема, визнання договорів недійсними у судовому порядку. Як наслідок, неможливості виконання основних функцій закладу аж до повної зупинки на час проведення нових закупівельних процедур.

За результатами проведеного аналізу голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер оголосив догани понад десятьом керівникам комунальних закладів та поставив вимогу – в місячний термін усунути всі зауваження та стабілізувати цінову політику на закупівлю продуктів харчування.

«Це бюджетні кошти. Громада довірила вам розпоряджатися ними на благо наших людей – дітей, сиріт, інвалідів, хворих. Тож, виконуйте свій обов'язок чесно! Даю вам місяць, щоб навести лад у своїх закладах», – зазначив очільник облради Владислав Мангер та наголосив, що у разі невиконання на керівників чекають звільнення.

Термін спливає 6 липня, але вже на сьогодні керівниками комунальних закладів зроблено чимало.

Зокрема, Голопристанський геріатричний пансіонат та Херсонський психоневрологічний будинок-інтернат припинили співпрацю з ФОпами, які надавали продукти по завищеним цінам. А Старозбур'ївська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів та Херсонське вище училище фізичної культури провели активну роботу по переукладанню договорів з постачальниками продуктів харчування, як результат – суттєво знижено ціни на свіжоморожену рибу та свіже м'ясо.

Окрім того, щодня на своїх веб-сайтах та офіційних сторінках у соцмережах комунальні заклади повідомляють про те, чим годують і в якій кількості. Для підтвердження – щоразу фото сервірованого столу.

Про всі результати проведеної роботи керівники комунальних закладів відзвітують особисто у п'ятницю, 6 липня.

Херсонська обласна рада й надалі продовжить контролювати роботу з організації належного порядку у забезпечені харчування в бюджетних установах області. За необхідності матеріали перевірок та аналізів будуть направлені до правоохоронних органів та ДФС у Херсонській області щодо постачальників продуктів харчування, які порушують умови проведення закупівель за бюджетні кошти.

Херсонська обласна рада

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон