Як юним херсонцям вступити у виш

Ще тільки вчора у ресторанах та кафе Херсона цьогорічні випускники шкіл прощалися зі школою, а сьогодні вже час долати перші перепони «дорослого» життя.

Вже з 2 липня починається суровий шлях випробування для тих, хто збирається стати студентом. Абітурієнти повинні витримати перше випробування – створити на сайті Міністерства науки і освіти власний електронний кабінет, і нервовий шлях у студентство – «Вступна кампанія-2018», буде відкритий.

Нагадаю, документи від абітурієнтів виші на першому етапі не прийматимуть. До вузу абітурієнти поїдуть тільки після 1 серпня, коли будуть сформовані списки «рекомендованих для зарахування».

Всі попередні «танці з бубнами» навколо подачі копій паперових документів у кілька вузів на десятків напрямків навчання залишилися позаду (що без сумніву спрощує життя і абітурієнтам, і приймальним комісіям), але попереду безліч проблем з електронною спочатку реєстрацією, а потім подачею документів (це без сумніву, мінус).

Як заявила міністр освіти і науки Лілія Гриневич: «Другого липня розпочнеться реєстрація електронних кабінетів абітурієнтів і завантаження в них необхідних документів». На цьому тижні, у понеділок – вівторок, систему протестували, за цим могли спостерігати всі бажаючи.

Те, що із системою будуть проблеми міністр повідомила заздалегідь. За її словами перші завантаження документів можуть відбуватися повільно: «І це не тому, що «висить» база або недостатньо серверних потужностей, а для захисту інформації». Ось так, винного визначили вже.

«У цьому році ми повністю сертифікували все наше програмне забезпечення відповідно до закону про збереження персональних даних. Ми отримали всі необхідні сертифікати», - розповіла Гриневич на прес-конференції у понеділок, в Києві.

Отримати сертифікати, не означає, що все буде працювати. Провести разом ніч – не означає вранці одружитися... Міністр відкритим текстом попередила: перший етап завантаження документів у електронний кабінет для участі у вступній кампанії 2018 року буде не швидким.

Коли розпочнеться другий – швидкісний? «Ви повинні бути терплячими на першому етапі. Потім, коли вже перші документи будуть завантажені, і ви вже у базі зареєстрували свій кабінет ... в цілому база в подальшому буде працювати значно динамічніше протягом вступної кампанії».

При цьому пані міністерша не сказала жодного слова про те, які слід чекати проблеми під час першого етапу – реєстрації самого кабінету?

Фахівці коментують таку заяву так: потужностей мало, сервери не будуть витримувати навантаження і «падатимуть», адже починаючи з першого дня на них у продовж 11 днів спробує зайти і почати працювати щонайменше 300 тисяч людей (стільки осіб було зареєстровано для участі у ЗНО), таке навантаження нездатне витримати жодне обладнання.

Ми порахували, на реєстрацію кабінету відводять 660 годин, або 39600 хвилин. Для реєстрації кабінету одні особі треба приблизно 2 хвили, у тому випадку якщо зв'язок ідеальний, система працює бездоганно, у того, хто проводить реєстрацію є відповідна підготовка, під рукою наявні всі відправні дані. У такому випадку, аби всі зареєструвалися треба як мінімум 600 000 хвили. Отже, кожної хвилини (цілодобово) на сервер буде заходити 15 осіб.

Якщо так, то ні яких проблем. Але все буде не так. Зв'язок буде паршивий; сервери будуть виснути (міністр вже про це попередила); на одну фізичну хвилину часу спробують зайти одразу кілька сотень, а то й тисяч осіб, справедливо припускаючи, що чим далі вони будуть «тягнути», тим менше шансів сформувати кабінет, а потім подати документи.

Експерти кажуть, що для формування кабінету піде в середньому 10 хвилин, для подачі документів на 1 особу, в кращому випадку, треба щонайменше 20! Всі бажаючи просто можуть не встигнути, адже після того, як почнуть приймати документи – розпочнеться друга хвиля заходів абітурієнтів, а з урахуванням того, щодо цього часу більшість ще не встигне створити кабінети, то подвійна хвиля абітурієнтів може просто втопити всі сайти МОН разом з усіма їх технічними майданчиками та сертифікатами.

Особливо нервуватися доведеться мешканцям сіл і маленьких містечок де існує проблема з електронним зв'язком як така, а тут ще й додаткова – велика кількість охочих.

Скоріш за все діти спробують користатися комп'ютерами які є у школах, а це денний час, коли навантаження буде найбільш значним. Звісно, що при нормальному електронному доступі можна працювати й вночі, але точно не у селі чи районному центрі де зараз навіть вдень у школах нікого не знайдеш – відпустки.

Тим, у кого проблеми, радимо скористатися досвідом тих, хто здавав документи у електронному вигляді минулого року. Тоді сільські хлопці і дівчата кооперувалися і на 2 – 3 дні їхали до родичів у місця де є стабільний зв'язок (районний центр або місто) і намагалися подати заяви у продовж доби...

Отже, вступ у велике життя починається з проблем, які утворили дорослі не тільки для молоді, але й для їх батьків та рідних.

Звертаю увагу абітурієнтів, батьків, бабусі і дідусів – реєстрація електронних кабінетів розпочнеться у понеділок, 2 липня, триватиме до середи 25 липня, включно. Абітурієнтам, які створювали електронні кабінети минулого року – цього доведеться почати все з початку.

Створити кабінет це пів біди, далі більше – подати документи. Реєстрація заяв до ВНЗ буде проходити з 12 по 26 липня.

Зверніть увагу! Для абітурієнтів, які вступають на підставі співбесіди, вступних іспитів або творчих конкурсів подача документів триватиме тільки до 20 липня. При цьому слід звернути увагу ще й на те, що творчі конкурси можуть початися раніше і можуть проходити у кілька потоків (рівних між собою). Творчі конкурси виші мають право почати 14 і закінчити 26 липня. Вступні іспити для тих, хто вступатиме на другий-третій курс – пройдуть з 21 по 26 липня.

Слід пам'ятати, що цьогоріч є певні перестороги: наприклад абітурієнти повинні самостійно розрахувати середній бал атестату та ввести його у момент подачі заяви. Якщо ви щось неправильно порахуєте і при подачі оригіналів виявиться, що ви помилися бодай на 1 десяту, то ваші документи забракують.

Крім того, якщо у вас адреса електронної пошти відкрита у російських провайдерів, то ваша електрона адреса буде заблокована. Гриневич нагадала, що: «...відправлення повідомлень на електронні адреси російських провайдерів не проводиться». Слід терміново утворювати нову поштову скриньку: будь-якого російського провайдера захищена система даних блокуватиме.

Не забувайте, що на бюджетну форму навчання можна буде подати сім заяв на чотири спеціальності. На «платне» навчання – скільки душа забажає.

Виші прийматимуть сертифікати ЗНО за 2016 2017 і 2018 рік. Але бали з іноземної мови прийматимуть тільки за результатами ЗНО 2018 року (в цьому році ЗНО з англійської, іспанської, німецької та французької мов уперше пройшло у вигляді тестів двох рівнів складності: В1 і В2. Російська більш не є іноземною – сертифікати з неї не приймають).

Мінімального балу для вступу на більшості спеціальностей не буде. Для участі у конкурсі можна подавати сертифікати з будь-якими балами.

Втім, на три спеціальності – «Медицина», «Стоматологія» та «Педіатрія» – прохідний бал буде 150 з предметів біологія, хімія або математика. Менший бал допускається тільки з української мови.

Рейтингові списки рекомендованих до зарахування з'являться о 12 годні, 1 серпня. До 18 години, 6 серпня, абітурієнти, рекомендовані до зарахування, повинні подати оригінали документів. До 12 години дня, 7 серпня будуть оприлюднені списки зарахованих на бюджет. На контрактну форму навчання зарахування триватиме до 30 вересня.

Для тих, хто вступатиме на основі диплома молодшого спеціаліста, подача документа триватиме до 24 липня, а вступні іспити пройдуть з 25 по 31 липня.

Під час подачі заяв до ВНЗ, абітурієнтам потрібно буде вказати пріоритетність заяв від одного до семи. Визначати мінімальний бал для зарахування будуть вищі навчальні заклади самостійно.

Нагадаємо, за підсумками вступної кампанії-2017 бум був на напрямки навчання «юрист» і «дипломат».

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон