Курортне процвітання Херсонщини — на тлі проблем з екологією, безпекою та сервісом

Загроза забруднення моря у курортній зоні Чорного моря стала предметом обговорення комісії з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій Херсонщини.

Адже торік через витік погано очищених стоків з очисних споруд у Скадовську біля пляжів Джарилгацької затоки виявляли підвищену концентрацію кишкової палички і навіть авірулентний холерний вібріон.

Нині якість морської води тут відповідає нормам, але вона все одно набагато гірша, ніж, приміром, в Азовському морі на курорті Арабатська стрілка. З того часу очисні ремонтували, але вони потребують масштабної реконструкції, яку досі не виконали.

Тому комісія ухвалила рішення про необхідність запровадити моніторинг очищених стічних вод, які скидають у Джарилгач. А також рекомендувала комунальному підприємству «Очисні споруди» збільшити запаси хлору для роботи хлораторної, каже голова комісії Вадим Чабан.

У свою чергу виконувач обов'язків міського голови Скадовська, секретар міськради Олег Сокольчук у бесіді з власкором «Голосу України» зазначив, що місто зі статусом дитячого курорту національного значення ще торік подавало заявку на виділення з державної скарбнички 22 мільйонів гривень саме для реконструкції застарілих морально і фізично очисних споруд.

Муніципальна влада готова взяти участь у співфінансуванні проекту, для чого у міському бюджеті передбачили 3 мільйони 325 тисяч гривень. Але до початку курортного сезону ці кошти так і не надійшли, тож загроза виходу комплексу з ладу нікуди не поділася.

Утім, у контролюючих органів є претензії не тільки до комунальників, а й до власників оздоровниць по всьому Чорноморському та Азовському узбережжі Херсонщини. Заробляючи чималі кошти завдяки рекордному напливу відпочивальників (лише торік їх приїхало понад півтора мільйона), дехто з них, тим не менш, намагається економити на сервісі та безпеці своїх гостей.

Перевіривши 81 оздоровницю — і для дорослих, і для дітей — у Скадовському, Генічеському, Голопристанському та Каланчацькому районах краю, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби Херсонщини у харчоблоках дванадцяти пансіонатів і дитячих таборів ще до їх відкриття (!) виявили значну концентрацію кишкової палички на робочих поверхнях технологічного обладнання для приготування їжі.

Начальник управління біозахисту харчових продуктів ГУ Держпродспоживслужби Віталій Боярський зазначив, що про закриття оздоровниць поки що не йдеться: складено приписи про усунення проблеми шляхом дезінфекції, після чого проби змивів тут візьмуть повторно.

Але деякі виявлені перевіряльниками недоліки на тлі процвітання оздоровниць взагалі здаються ганебними. Скажімо, у багатьох приватних базах відпочинку і тих-таки дитячих таборах виявлено факти користування зношеним та пошкодженим посудом, застарілими та латаними-перелатаними плитами й холодильниками.

Держпродспоживслужба навіть розмістила у курортних зонах білборди із закликом до відпочивальників телефонувати за «гарячими номерами», якщо ті виявлять в оздоровницях антисанітарні умови чи матимуть підстави скаржитися на неякісне харчування. А за штрафами «не заіржавіє».

"Голос України"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон