Подбаємо разом про екологію Херсонщини

Літній відпочинок на морському узбережжі Херсонщини, зазвичай, супроводжується пікніками, барбекю, приготуванням шашликів, що має свій шкідливий вплив на навколишнє природне середовище.

Адже процес приготування страв на стаціонарних відкритих вогнищах (мангалах) або з використанням рослинних жирів супроводжується утворенням та викидами в атмосферне повітря забруднюючих речовин. Важливо знати: суміш таких речовин є об'єктом та базою оподаткування податком за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами.

Чинне законодавство в галузі охорони навколишнього природного середовища передбачає державне регулювання скидів забруднюючих речовин у навколишнє середовище, яке здійснюється шляхом надання суб'єктам відповідного дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами (стаття 11 Закону України від 16.10.1992 №2707-ХІІ «Про охорону атмосферного повітря»).

Дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами – це офіційний документ, який дає право підприємствам, установам, організаціям та громадянам-підприємцям експлуатувати об'єкти, з яких надходять в атмосферне повітря забруднюючі речовини або їх суміші, за умови дотримання встановлених відповідних нормативів граничнодопустимих викидів та вимог до технологічних процесів у частині обмеження викидів забруднюючих речовин протягом визначеного в дозволі терміну, не менш як п'ять років.

Отримавши дозвіл на викиди стаціонарними джерелами, суб'єкти господарювання повинні дотримуватися встановлених в них обсягів викидів. Ставки податку за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення встановлені ст.243 Податкового Кодексу України (далі ПКУ).

Форма Податкової декларації екологічного податку затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 №715, зі змінами та доповненнями.

Згідно з пп. 120.1 ПКУ неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов'язаними нараховувати та сплачувати податки, збори, податкових декларацій (розрахунків) тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 грн., за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 грн. за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Прес-служба Головного управління
ДФС у Херсонській області,
Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон