Співаковський про розвиток освітніх інституцій Польщі і України

Народний депутат України Олександр Співаковський, з колегами по парламенту, відвідав X сесію Міжпарламентської асамблеї Польща-Україна.За підсумками візиту підписано Спільну Декларацію Міжпарламентської Асамблеї.

Головними темами цьогорічної зустрічі є:

1.Енергетична безпека регіону, координація дій з метою заблокування будівництва газопроводу Nord Stream.

2. Військове співробітництво та зміцнення відносин України з Європейським Союзом і НАТО.

3. Співпраця молоді і обмін молоддю.

Під час розгляду питання "Співпраця молоді i обмін молоддю", мав честь виступити з доповіддю на тему: "Україна – Польща: співробітництво та молодіжний обмін у сфері освіти".

Головні тези виступу Олександра Співаковського:

- Україна і Польща мають тривалу традицію взаємної співпраці і контактів. Сьогодні надзвичайно важливою є підтримка Республікою Польща реформ в Україні. Особливо ми цінуємо розуміння і допомогу, які отримуємо від польської сторони у різних практичних питаннях, які виникають у нас на шляху цих реформ.

- Велику цінність для України мають ті конкретні кроки взаємної співпраці, які виникає між нашими урядами, організаціями і людьми у практичному вимірі. Наприклад, слід відзначити розвиток партнерства у питаннях реформи загальної середньої освіти, розбудови системи забезпечення якості вищої освіти.

- Було досягнуто домовленостей щодо співпраці з Міністерством науки і вищої освіти Республіки Польща щодо створення системи відстеження працевлаштування випускників університетів. Така система успішно існує в Польщі і є орієнтиром для України в побудові схожого інструменту оцінювання якості вищої освіти.

- Україна проводить послідовну політику підтримки культурної ідентичності громадян польського походження, які проживають в Україні.

- З боку Польщі ми бачимо сприяння у підтриманні української ідентичності і діаспори українців.

- Протягом чотирьох останніх років активно посилюється співробітництво між українськими і польськими університетами.

- У 2017 році в рамках співробітництва українських та польських університетів та наукових установ на стажуванні у Польщі перебувало майже три тисячі українських викладачів та студентів. За нашими підрахунками, щонайменше 30% українських університетів сьогодні мають «програми подвійних дипломів» з університетами Польщі. Такі програми користуються популярністю серед українських студентів, дозволяють підняти якість навчання, посилюють культурний обмін та академічну мобільність.

- Разом з тим, сьогодні спостерігаємо особливу привабливість Польщі та польської вищої освіти для українських громадян. Можна сказати, що ці тенденції певною мірою набули характеру стихійної «освітньої міграції».

- Протягом останніх п'яти років кількість українських студентів, які навчаються у польських вищих навчальних закладах, зросла у три з половиною рази. За статистичними даними Асоціації ректорів польських університетів, у 2017 році у польських вишах навчалося 35 584 українських студенти (54% всіх іноземних студентів у Польщі).

- Найулюбленіші міста для навчання українських студентів – Краків, Жешув, Люблін, Варшава. Найбільш популярні спеціальності, які отримують українці в Польщі, це спеціальності у сфері економіки, фінансів, менеджменту та торгівлі, політичних наук. Меншою мірою – у сфері інформаційних технологій. Лише частина польських університетів, у яких навчаються українці, є державними університетами і можуть забезпечити безоплатне навчання для українських студентів.

- За даними українського дослідницького центру CEDOS лише 10% українських студентів мають право навчатися в Польщі безкоштовно як особи з польським корінням, а близько 5% отримують стипендії на навчання безпосередньо від університетів.

- Динаміка академічної мобільності польських студентів до України є значно скромнішою. У 2018 році в Україні навчався лише 701 польський студент (при цьому їхня кількість у порівнянні з 2017 роком навіть скоротилася на 36 осіб). Польські студенти обирають здебільшого медичні заклади вищої освіти, розташовані на заході України (Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ).

- Найпопулярніші спеціальності – медицина, фармація, стоматологія. Тернопільський державний медичний університет імені І.Я Горбачевського на сьогодні є безсумнівним лідером з популярності: там навчається 274 студентів з Польщі.

- Висока динаміка мобільності українських студентів визначається великою мірою посиленням відкритості України після підписання Угоди про Асоціацію з ЄС. Значну роль також відіграють традиційно тісні контакти України з Польщею, яка є нашим найближчим західним сусідом.

- Порівняно високий рівень життя у Польщі також сприяє такого роду мобільності. До того ж, ми бачимо, що політика уряду Польщі направлена на сприяння іноземним студентам, оскільки, починаючи з 2015 року, іноземним студентам тут можна практично без обмежень працювати за умови, що навчання при цьому залишається основною метою перебування в країні.

- Очевидною є висока активність польських закладів вищої освіти, зокрема, невеликих і приватних, у напрямку приваблення українських студентів.
Можна з великою ймовірністю припустити, що такого роду маркетингова стратегія не заснована на якості освіти, а експлуатує виключно соціальні чинники.

- Міграція молоді, викликана такою політикою, великою мірою неконтрольована і може мати непередбачувані наслідки як для України, так і для Польщі.

- Сьогодні немає гарантії того, що здобуття вищої освіти є справжньою метою для таких студентів, а також що їхній вибір освіти є цілком осмисленим. Напевне було б бажаним, щоб польська сторона могла проводити більш ретельний відбір таких студентів для того, щоб зрозуміти їхню справжню мотивацію до навчання і майбутньої професійної самореалізації.

- В цілому, слід позитивно оцінювати прагнення українських студентів навчатися у кращих польських університетах. Досвід і знання, які вони здобудуть тут, стануть корисними і важливими для України. Оскільки освітня мобільність має соціалізуючий характер, мабуть багато українців, отримавши освіту у польському університеті, залишаться жити і працювати в Польщі. Ми сподіваємось, що вони зможуть отримати тут всі необхідні, соціально важливі умови для життя і праці. Зі свого боку, Україна також запрошує польських студентів і молодь на стажування і навчання в українських університетах.

- Окрім того, хочу закликати польську сторону до розробки спільної з Україною збалансованої політики, яка дозволила б зупинити неконтрольовану міграцію і зробила б обмін у сфері освіти більш взаємовигідним для наших країн.

Така політика могла б охоплювати заходи, направлені на розвиток якості вищої освіти освітніх інституцій Польщі і України, реалізацію програм подвійних дипломів з взаємним визнанням навчальних планів, спільні магістерські програми в гуманітарних, природничих, математичних, інженерних технічних галузях, обмін студентами для проходження практики у компаніях Польщі і України, проведення спільних Research and Development projects.

- У такий спосіб нам вдалось би врахувати прагнення до розвитку українських і польських інституцій вищої освіти. Ми віримо, що паритетний культурний обмін у сфері освіти може взаємно збагатити наші країни, створити кращі умови для спільних проектів і розвитку.

Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон