Олександр Співаковський про відтермінування норми закону про «комуналку»

Верховна Рада відтермінувала строки введення в дію закону «Про житлово-комунальні послуги» до 1 травня 2019 року.

У четвер за відповідний законопроект №8424 в цілому проголосувало 242 депутати при мінімально необхідних 226. Ухвалення даного законопроекту дозволить продовжити перехідний період між прийняттям нового законодавства у житлово-комунальній сфері до його повного введення в дію.

Як відомо, Закон України «Про житлово-комунальні послуги», ухвалений Верховною Радою України у листопаді минулого року, мав набрати чинності 10 червня 2018 року. Законом передбачено розробку 34 нормативно правових актів, у тому числі: 19 постанов Уряду, 11 наказів Мінрегіону, 2 накази Міненерговугілля, 2 постанови НКРЕКП.

На виконання цих підзаконних актів органи місцевого самоврядування та надавачі послуг мають реалізувати організаційно-технічні заходи з метою запровадження вимог нового законодавства, на що також потрібен час.

«Станом на сьогоднішній день вищезазначені рішення так і не були прийняті, потрібну нормативну базу не створено, а тому введення в дію Закон України «Про житлово-комунальні послуги» вже з наступного тижня поставив би під загрозу всю сферу надання та обліку житлово-комунальних послуг, що є абсолютно неприпустимим», – переконаний народний депутат України Олександр Співаковський.

За його словами, вже 10 червня 2018 року країна могла стикнутися з серйозною проблемою — підприємства житлово-комунальної сфери не змогли б надавати відповідні послуги за нормами вже не чинного закону, а для надання послуг за новим законом вони не мали б жодних юридичних підстав.

«В цій ситуації відтермінування введення в дію Закону України «Про житлово-комунальні послуги» на строк, достатній для розробки і прийняття необхідних актів, є єдино правильним рішенням. Тому голосував за це рішення і переконував колег по парламенту з різних фракцій зробити так само. Адже тут немає ані краплі політики, це питання мільйонів наших громадян, воно стосується кожної родини», – зазначив Олександр Співаковський.

Також потребує відтермінування введення в дію окремих положень Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Однією із основних вимог цього закону є стовідсоткове оснащення будівель, приєднаних до зовнішніх інженерних мереж, вузлами комерційного обліку у такі строки: теплової енергії – до 02.08.2018; гарячої та питної води для нежитлових будівель – до 02.08.2018; гарячої та питної води для житлових будівель – до 02.08.2019.

«До реалізації рішень в житлово-комунальній сфері потрібно підходити ретельно та уважно. Це надто чутлива сфера, і будь-яке непродумане рішення здатне взагалі дискредитувати реформу в цілому.

Тому, на мою думку, відповідні Міністерства спільно відповідними підприємствами та органами місцевого самоврядування повинні зараз сконцентрувати свої зусилля і спільно напрацювати реальний план-графік введення в дію нового законодавства, щоб у першу чергу не зашкодити нашим громадянам», – підсумував Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон