У Козачих Лагерях на дитсадку відмивають гроші

Факти розкрадання бюджетних коштів у особливо великих розмірах при проведенні капітального ремонту дитячого садка «Казка»в селі Козачі Лагері Олешківського району оприлюднили представники депутатського корпусу, активісти громадських організацій «Народний контроль» та «Козацька варта».

На їхнє переконання, органи, покликані контролювати процес витрачання коштів та унеможливлювати їх розкрадання, зайняли відсторонену позицію щодо розслідування фактів ймовірно що корупційних діянь.

З їхніх слів, йдеться про грубе порушення законодавства, невиконання рішень судів органами місцевого самоврядування на території Козачелагерської сільської ради, підробку документів та фальсифікацію актів виконаних робіт підрядником.

Депутат Козачелагерської сільської ради Наталія Ільїна подала заяву до прокуратури Херсонської області про злочин за фактом внесення неправдивих відомостей до офіційних документів та розкрадання бюджетних коштів під час капремонту зазначеного дитсадка. З її слів, заяву було подано 20.02.2018 р. за ч. 2 ст. 366 та ч. 5 ст. 191 КК України, однак правопорушення зареєстрували аж 15.03.2018 р. та кваліфікували як нетяжкий злочин, за яким відповідно не будуть проведені слідчі розшукові дії.

Незрозуміло, яким чином прокуратура контролює вимоги КПК України щодо внесення відомостей до ЄРДР протягом доби, коментує ситуацію представник «Народного контролю» Валерій Гурківський.

Як з'ясовується, ремонт садка тривав і задовго до цього, і на 80% він вже був готовий до введення в експлуатацію. Однак з незрозумілих розрахунків, сільська рада «заломила» для нібито завершення ремонту ще... майже 10 млн. грн., з яких 4 млн. 119 тис. вже «освоєно».

Причому на завершення вартісних робіт були виділені кошти державного, районного та сільського бюджетів, акцентували учасники круглого столу. За їхніми словами, до вчинення протиправних дій причетний сільський голова Гурін, підрядник ПСМНП «Газкотлоспецмонтажналадка» Рудаченко та голова Олешківської райдержадміністрації Кравченко-Скалозуб.

А оскільки йдеться про мільйони гривень, то й кваліфікувати та карати за це потрібно суворо, в один голос наполягали представники громадськості. Своїми міркуваннями з цього приводу поділилися голова райради Павло Потоцький, його заступник Костянтин Буганов (на момент початку ремонту він якраз обіймав посаду в. о. голови Олешківської РДА).

Депутат сільради та громадські активісти звернулися до присутнього начальника Цюрупинського відділу Новокаховської місцевої прокуратури Херсонської області Ярослава Яриша, аби слідство велося більш оперативно та неупереджено і експерти перевірили та порівняли документи, які мають явні ознаки підробки.

Зі слів Наталії Ільїної, у документах, які надала сільська рада, депутати виявили завищення фактичних витрат у великих розмірах.

Порушення та фальсифікації виявлені у багатьох роботах, запевняють представники сільської громади. Із задокументованої заміни нібито всіх вікон на металопластикові насправді заміна була частковою, бо частина вікон була встановлена раніше. Перевезення обсягів ґрунту екскаватором не відповідає дійсності, бо він не вивозився взагалі. Витрати на відрядження працівників у сумі понад 201,7 тис. грн. теж не підтверджені. Замінювалися каналізаційні труби, які не могли стати непридатними, бо не є металевими.

Тобто кошти просто викинуті на вітер, наголошують козачелагерці. Сотні тисяч гривень «вбухані» в закупівлю кущів для озеленення території. І тут обурює не тільки в кілька разів завищена ціна чагарників, а те, що їх узагалі заборонено висаджувати на території дитячих закладів.

Крім того, присутні називали інші факти з ознаками шахрайства в безбожному списуванні коштів. Приміром, у садку й до цього вже був настелений новенький якісний утеплений лінолеум, замість якого підрядник постелив холодний. У «Казці» вже була встановлена нова сантехніка тощо.

Точні розміри збитків можна встановити лише в ході слідства та під час повної та об'єктивної ревізії, яку почали лише через 2 місяці після звернення та поданих документів з фактами зловживань, акцентує Валерій Гурківський.

Олена НЕЧИПУРЕНКО

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон