Як херсонські діти потрапили у шведську казку

На деякий час у Швецію потрапили херсонські діти, які переглянули виставу-казку «Малюк і Карлсон» в обласному палаці молоді (ДКТ).

Мабуть немає такого хлопчика чи дівчинки які б у дитинстві не читали найпопулярніших книжок шведської дитячої письменниці Астрід Ліндгрен «Пеппі Довгапанчоха» та «Малюк і Карлсон». А що може бути краще, ніж познайомитись з героями цих творів особисто (нехай і з акторами) адже така можливість дає дітям змогу стати частинкою цікавих пригод, таких, які були у Малюка з Карлсоном.

Аби познайомити херсонських дітей з шведською культурою, посольство Швеції надало фінансову підтримку Херсонському театру імені Миколи Куліша.

А режисер Катерина Слажнєва зробила постановку музичної казки «Малюк і Карлсон», яку вчора, 21 травня, і переглянули діти в рамках ХХ Міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії»

На виставу завітали також губернатор Херсонщини Андрій Гордєєв, голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер, начальник Херсонського обласного управління культури Світлана Думинська, директор Херсонського облмуздрамтеатру Олександр Книга, а також Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Швеції Мартін Хагстрьом і Почесний консул Швеції у місті Каховка Карл Стурен.

«Ми втілили проект, який народився в минулому році. Під час фестивалю «Чорноморські Ігри» ми познайомилися з паном Послом і поговорили про можливу спільну співпрацю. І от вона відбулася. Завдяки також і підтримці Карла Стурена ми її швидко реалізували.
Тому сьогодні і випала така можливість подивитися виставу, як наш спільний проект, з яким ми плануємо в подальшому гастролювати Україною. А може доберемося і до Швеції», - зазначив директор Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша Олександр Книга і вручи Повноважному Послу Королівства Швеції фестивальний диплом, який свідчить про те, що спільний проект вдався.

«Я хочу подякувати Надзвичайному і Повноважному Послу Швеції Мартіну Хагстрьому та Почесному консулу Швеції Карлу Стурену», - сказав очільник Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв. «Через культурні зв'язки у нас є сьогодні певний план дій щодо подальшого економічного співробітництва. І сьогодні завдяки підтримці пана Мартіна, ми розраховуємо також і на подальшу підтримку, у нас є дуже велике соціальне питання щодо важливої місії у нашому регіоні – оснастити медичним обладнанням наш онкодиспансер. Ми розраховуємо на вашу підтримку. Через культурні та економічні зв'язки ми зможемо змінити щось на краще для наших громадян», - відзначив Андрій Гордєєв.

Звернувся до почесних гостей і голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер: «Мої слова вдячності почесним Послу і Консулу. Ми знаємо, що після анексії Криму, після початку війни в нашій країні, одними із перших інвестиції в Україну, була допомога пана консула, який прийшов з великою інвестпрограмою. Ми знаємо, що Швеція є однією з найближчих друзів України сьогодні. Нам допомагають робити перші європейські кроки у наше майбутнє. Та велика робота, яка сьогодні започаткувалась та робить перші кроки по створенню не тільки на Півдні України, а й взагалі цілої країни, центру по лікуванню онкохворих людей, та співпраця, яка почалася між шведською клінікою і нашим диспансером – це великий крок у боротьбі із цим захворюванням», - підкреслив Владислав Мангер.

«Що може бути краще, ніж порадувати дітей, запросити їх до театру, показати гарну постановку. Зараз Україна переживає не найкращі часи, тому приємно, що можна знайти такі позитивні моменти, як подарувати радість дітям», - зауважив Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Швеції Мартін Хагстрьом.

«Дякує усім за те, що цей захід відбувся, - це прем'єра. Я вже четвертий раз перебуваю на Херсонщині, цього разу завдяки сфері культури. Я думаю, що це говорить про те, як гарно розвиваються відносини між Україною та Швецією. Хочемо продовжити співробітництво», - підкреслив Почесний консул Швеції Карл Стурен.

На виставу «Малюк та Карлсон» були запрошені херсонські школярі, діти-інваліди. Для цих дітей і відкрився казковий світ Швеції, який змальовує у своїх творах Астрід Ліндгрен.

Тетяна ГОЛУНОВА

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон