Херсон накрило «Лавиною»

Ювілейний, ХХ-ий Міжнародний фестиваль «Мельпомена Таврії» продовжує крокувати Херсоном.

У другий фестивальний день глядачі зустрілись із театром-переселенцем. Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр веде свою історію з 1941 року.

Але через агресію на Сході, у 2014 році храм Мельпомени вимушений був тікати до Сєвєродонецьку. З часу вимушеного переселення трупа випустила 26 прем'єр!

Цього року колектив привіз до Херсона іронічну притчу «Лавина». Люди живуть у долині, яку через будь-який шум може накрити лавина. Тому 9 місяців на рік мешканці розмовляють пошепки, не влаштовують гучних свят і чекають відлиги.

Сюжет розгортається довкола молодят. Вона вагітна. І за підрахунками старійшин має народити якраз у час відлиги.

Проте все іде не за планом. За місцевими законами, у такій ситуації вагітну дівчину мають закрити у труні і закопати, що вона своїми криками та плачем немовляти не накликала на громаду біди...

Таку ж ідею підтримують і батьки молодят. Єдиним, хто заступився за кохану, став її чоловік. Він не побоявся взяти до рук рушницю і захищати свою маленьку родину. І йому було все одно, що від єдиного пострілу усе поселення могла поховати лавина. Але він готовий піти на все, аби такий закон відмінили...

І стається диво – немовля народилось, закричало, але природного катаклізму не сталося. Тому і постає головне питання – а чи була загроза реальною? Чи просто хтось колись це придумав і вклав людям у голови? А страх переборов у них усі інші почуття.

Багато хто з глядачів побачив у виставі паралель із подіями на Майдані та Сході країни. Адже герої вистави – також були переселенцями і постійно шукали прихисток.

Роботу луганських артистів херсонський глядач зустрів стоячи і кілька хвилинними бурхливими оплесками.

А фестиваль – триває! Попереду ще багато цікавинок і сюрпризів.

Олена ПІМЕНОВА
Фото автора

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон