"Маленька Голландія" на Херсонщині

Нічого в світі не буває постійного, все має свій початок та логічне завершення. Разом із останніми квітневими днями залишився позаду Агро-Тур «Маленька Голландія»,який набув розголосу по всій Україні.

Два тижні на території Любимівської ОТГ було шумно, людно, гамірно. Неймовірна кількість людей з різних куточків країни побувала на Каховщині, багато хто з гостей був вперше у наших краях.

Але тепер такі географічні назви як Каховка та Любимівка на вустах багатьох наших співвітчизників. І це все завдяки місцевим фермерам Олегу Демченку та Віталію Шакалу, які довели, що аграрії – креативна сила, спрямована на творчий підхід до кожної справи.

Сотні українців мали можливість відчути, побачити як на звичайних полях, звичайні люди не просто вирощують нішеві культури, а створюють атмосферу успіху – і це дуже важливо.

Можливо хтось не зрозумів у чому суть, не відчув цього єднання із природою, але більшість гостей отримали море позитиву, дізналися багато корисного, нового про можливості українських аграріїв, побачили людей, які кожного дня доводять, що люблять свою справу, і кожне посіяне ними зернятко виростає раціональним зерном.

Ще вчора їздили фермери по країні, вивчали досвід, дивилися як і де працюють агропідприємства. А сьогодні вже можуть самі запрошувати партнерів, щоб ділитися досвідом у вирощуванні нішевих культур, а тепер ще й тюльпанів.

Олег та Віталій зробили перший крок, спробувавши інший шлях розвитку аграрного підприємства. З тими викликами, які постали перед ними, не кожен би впорався. А вони – впоралися. І хоч говорять у народі – «перший млинець нанівець», їхній «млинець» – вдався. Може не все пройшло так як хотілося, як треба, але, хто точно скаже – «Як треба?».

На полях фермерського господарства «Шафран» запанували тиша та спокій (хоча до сих пір поодинокі «туристи забрідають»).

Ініціативні аграрії підбивають підсумки, роблять висновки, констатують помилки, роздумують над новими проектами.

Фермери впевнені, що аграрний туризм – майбутнє українського села і беруть саме такий курс у своїй подальшій роботі.

З кожним роком аграрний туризм стає все популярнішим. Він успішно розвивається у країнах Європи. Це одна із галузей індустрії відпочинку, яка не тільки дозволяє городянам активно провести час на свіжому повітрі, а й пропонує сільським районам реальну альтернативу розвитку. Тільки чи всі це розуміють!?

Що цікаво, за 2 останні тижні фермерам із Каховщини запропонували декілька цікавих проектів з повним фінансуванням, землею, вигідними умовами роботи. Пропозиції надійшли від дослідницького інституту (Київщина) та від агропідприємства із Західної України... Тобто, діяльність наших фермерів цікавить людей із дальніх регіонів, але не наших...

Фермери впевнені, що розвиток агротуризму допоміг би вирішити частину соціальних проблем українського села. З розвитком аграрного туризму селяни могли б заробляти. Кошти, отримані від сільського туризму, могли б використовуватися на поліпшення інфраструктури села.

На даний момент, за словами любимівських аграріїв, особливого розуміння та підтримки від місцевої влади вони не побачили. Можливо не всі зрозуміли саму ідею чи не побачили перспективи даного проекту... Та, не дивлячись на дуже щільний графік роботи (з 6 годин ранку і до... останнього відвідувача), на катастрофічну нестачу часу – Агро-Тур відбувся.

Знайшлися люди, які підійшли з розумінням, зацікавилися новою справою і підтримали інновацію (хто як зміг). Щиро вдячні фермери за посильну допомогу депутату райради Олександрові Бойку, який відгукнувся на заклик про допомогу. Також небайдужість виявив і депутат міської ради Ігор Хомінець.

Особливо фермери відзначають підтримку приватних підприємців Віталія та Галини Пісміченко. Каховські ресторатори дали можливість гостям "Маленької Голландії" скуштувати ексклюзивні булочки із шафраном.

Також підтримали ініціативних земляків директор ФГ "Тамерлан" Тимченко Юрій та фермер Могила Віталій. Не залишився байдужим депутат Любимівської сільради Микола Железняк з друзями-однодумцями.

І, звичайно, без волонтерської допомоги не змогли б обійтися. Тож особливу подяку аграрії висловлюють Без'язичній Людмилі, Корсун Лілії, Пелих Артему, Котлюбі Олександру, Демченко Богдані та Суботіній Аліні.

Отже початок покладено. Попереду багато справ, адже час не стоїть на місці, багато роботи... Дивлячись на людей, які щось намагаються змінити, привернути увагу до свого краю, хочеться вірити, що відродження українського села відбувається.

Олена ЯХНО
"Каховська Зоря"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон