Херсонці, чи знаєте ви, що АТО більше немає?

Абревіатура АТО, яка з 2014 року увійшла в лексикон українців – «мирно спочила».

Ще у понеділок, 30 квітня, в Україні закінчилася Антитерористична операція на Донбасі. Невже перемога, про яку нам не повідомили?

Ні, просто все те ж саме відтепер називають по-іншому: «Операція об'єднаних сил» (ООС).

Чи є принципові відмінності?

Як переконують експерти термін «АТО» з самого початку не вписувався у реалії бойових дій на сході країни, але назвати «війну» війною не наважувалися на різних етапах з багатьох причин: спочатку через вибори (їх неможна було б проводити), співпрацю з Міжнародним валютним фондом (під час війни це заборонено), несхвалення міжнародних союзників тощо.

У так званому законі про реінтеграцію Донбасу, яке із такими складностями таки прийняла ВРУ слово «війна» так само відсутнє, і це при тому, що Росію – називають «агресором» і «окупантом частини Донецької і Луганської областей». Крім того, правовий статус конфлікту так само зазнав змін. Між АТО і ООС є кілька суттєвих відмінностей.

У СБУ забирають командування

Командування переходить від Антитерористичного центру СБУ до Об'єднаного оперативного штабу (ООШ) Збройних сил України, який буде займатися всіма питаннями якими раніше займався АЦ СБУ. ООШ підкорятимуться відтепер всі силові підрозділи, які присутні на Донбасі. Також ООШ візьме на себе контроль за діяльністю військово-цивільних або військових адміністрацій на Донбасі, якщо такі будуть створені.

Командувачем ООШ став генерал-лейтенант Сергій Наєв, до цього він був начальником штабу – першим заступником командувача Сухопутних військ ЗСУ.

Певні повноваження будуть розширені

Учасники ООШ отримують ряд спеціальних повноважень:

- застосовувати у разі крайньої необхідності зброю і спецзасоби до порушників, які заважають виконанню заходів щодо забезпечення нацбезпеки;

- затримувати і доставляти осіб в органи Нацполіціі, перевіряти у громадян і посадових осіб документи, а разі їх відсутності – затримувати до встановлення особи;

- проводити огляд речей і транспортних засобів, тимчасово обмежувати або забороняти рух транспортних засобів і пішоходів на вулицях і дорогах, не допускати транспортні засоби та громадян на окремі ділянки місцевості та об'єкти;

- заходити у житлові та інші приміщення;

- використовувати для службових цілей засоби зв'язку і транспортні засоби, що належать громадянам (за їх згодою), підприємствам, установам і організаціям. Це не стосується дипломатичних авто і транспорту міжнародних організацій.

Доступ у зону безпеки

У зону безпеки, яка знаходиться неподалік від території, де ведуться бойові дії, входять: Виноградне, Курахово, Очеретяне, Розівка, Вовчеяровка, Біла гора, Новоайдар, Садки, Макарівка, Простяное, уздовж адмінграніци Луганської та Харківської областей, Ольгівка, уздовж адмінграніци Донецької і Харківської областей, Знаменівка, уздовж адмінкордону Донецької та Дніпропетровської областей, Комішеваха, уздовж адмінкордону Донецької та Запорізької областей, Урзуф, уздовж морського узбережжя, Приморське.

Умови доступу туди людей, які не задіяні в ООШ, можуть змінюватися. Командувач штабу має право вводити три режими на території зони безпеки, залежно від градусу напруги:

- «зелений» (перебування та переміщення осіб не обмежена);

- «жовтий» (проводиться перевірка документів, огляд особистих речей і транспортних засобів);

- «червоний» (пропуск громадян і посадових осіб здійснюється виключно за наявності перепустки).

Цивільні громадяни можуть потрапити у район проведення операції ООШ у таких випадках:

- вони або їхні найближчі родичі проживають на даній території (це слід довести документально);

- наявність права власності на об'єкти нерухомості;

- в районі проведення операції поховані їхні близькі, підставою для пропуску також є смерть рідних;

- вони беруть участь в забезпеченні національних інтересів України з метою мирного врегулювання конфлікту, або з гуманітарних питань (слід довести);

- поїздка з метою виконання дипломатичних або консульських функцій, в тому числі у рамках діяльності міжнародних організацій.

Важливий момент – виключно за клопотанням або погодженням з МЗС України.

Коли операція буде завершена?

Операція Об'єднаних сил закінчиться після остаточного звільнення окупованих територій і відновлення на них конституційного ладу, тобто після реінтеграції Донбасу.

Сергій ОСОЛОДКІН

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон