Не вся Херсонщина ще перекопана

Археологи Національного заповідника «Хортиця» виявили на території колишньої Кам'янської Січі запорозьких козаків(село Республіканець Бериславського району Херсонщини) скіфський могильник.

Як повідомив начальник експедиції «Кам'янська Січ» Вадим Ільїнський, поховання належить до відомого Консуловського скіфського городища, що існувало на цій землі в останніх століттях до нашої ери, воно неушкоджене і раніше ніким не розкопувалося.

За словами науковця, на місці Кам'янської Січі, за весь період до її створення, фактично було кілька поселень. Після скіфського тут виникло поселення слов'ян черняхівської культури (третє століття нашої ери). Потім, з 11-го по 13-те століття, існувало поселення Київської Русі, так званих бродників, які перевозили людей та вантажі через річку.

У 17-му столітті виникло ще одне поселення, в якому разом жили мусульмани та християни. І нарешті у 1709 році запорозькими козаками тут було засновано Кам'янську Січ. Кам'янська Січ пройшла на цьому місці два періоди розвитку — в 1709-1711-му та 1728-1734 роках.

Василь ПІДДУБНЯК
"Сільські Вісті"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон