Херсонські оперативники врятували тисячі українців від отруєння фальсифікатами

Нещодавно оперативники ГУ Міндоходів у Херсонській області спільно з співробітниками Управління ДСБЕЗ УМВС викрили три нелегальні заводи по виготовленню фальсифікованого спирту, що діяли в різних областях України.

Про це сьогодні, під час прес-конференції повідомив старший слідчий з особливо важливих справ слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів у Херсонській області Юрій Демидов.

Завдяки херсонським професіоналам своєї справи зупинилась щоденна поставка недоброякісної сировини в різні куточки України.

А починалось все, за словами Юрія Демидова, з тривожних повідомлень, які отримували оперативники обласного управління Міндоходів з «глибинок» про продаж окремими особами фальсифікованих коньяків та горілки. Об'єднувала підпільних виробничників одна риса – градусні напої виготовлялися зі спирту.

На початку березня 2013 року слідчим управлінням фінансових розслідувань Міндоходів Херсонщини розпочато кримінальне провадження за фактом незаконного виготовлення фальсифікованих підакцизних товарів із недоброякісної сировини, що становить загрозу для здоров'я та життя людей (ч.3 ст.204 КК України).

Під час оперативно-розшукових заходів з'ясувалося, що спирт поставлявся на «точки» регулярно в середньому по 10 літрів. Лише під час одного з обшуків в смт.Новоолексіївка Херсонської області працівниками Міндоходів та УМВС виявлено пластикові каністри та пляшки, в яких зберігалося 1,5 тони рідини з характерним запахом спирту.

Вивчаючи ланцюжок надходжень фальсифікованого спирту до Херсонської області оперативники Міндоходів вийшли на заводи виробників, які були розташовані в Одеській, Запорізькій та Київській областях.

«Майже весь оперативний та слідчий склад ГУ Міндоходів в Херсонській області, а також співробітники Управління ДСБЕЗ УМВС в області були задіяні в розкритті цієї справи. Ми провели 13 обшуків на території України, виявили, задокументували та припинили діяльність трьох нелегальних заводів по виробництву спирту», - повідомив Юрій Демидов.

Ці заводи, за словами слідчих, працювали більше року. Потужність вилученого обладнання дозволяла виробляти спирт від 3 тон за добу до 150 тон за годину (залежно від якості спирту та сировини). Виробництво здійснювалося цілодобово. У підпільних цехах, як правило, працювало обмежене коло осіб – до семи чоловік.

Усього оперативники ГУ Міндоходів Херсонщини та УДСБЕЗ УМВС України у Херсонській області вилучили майже 100 тон рідини з характерним запахом спирту на загальну суму близько 8 мільйонів гривень. Наразі триває комп'ютерно-технічна експертиза та експертиза незаконно виробленого спирту.

За совами Юрія Демидова, найтяжче у цій справі було задокументувати виявлене, адже ринки збуту даної продукції працювали дуже злагоджено і потрапити в них, щоб зафіксувати все було дуже складно. Ускладнювалось все ще й тим, що заводи знаходились в інших областях України на території підприємств, які охороняють свою територію.

Отже потрапити на них непоміченими було просто нереально. Проте херсонським оперативникам це вдалось, за що вони вже отримали в Києві відзнаку.

Спирт за словами слідчих здувався оптовикам покупцям, та в цеха, в яких вироблялась горілка чи коньяк, який можно було придбати в будь-якому кафе Херсонської області.

За словами в.о.начальника відділу протидії незаконному обігу підакцизних товарів оперативного управління Головного управління Міндоходів у Херсонській області Микола Макаренко, ці заводи використовували у своїй работі професійне обладнання, а сировиною для виготовлення спирту слугували відходи пивоварної продукції.

Наразі встановлюються всі причетні до цієї справи, проте власники заводів та майже всі поставники та перевізники вже встановлені.

З початку 2013 року за матеріалами оперативних співробітників до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 7 кримінальних проваджень за ст.204 КК України. З незаконного обігу вилучено товарів на 14,36 млн.грн. Із них лише підакцизних – на 8,75 млн.грн. Виявлено та припинено діяльність 5 підпільних цехів з масового виробництва фальсифікованих підакцизних товарів. На трьох із них спеціалізувалися на виробництві спирту.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон