Херсонський нардеп звернувся до Прем’єра

Сьогодні, 6 квітня, під час години запитань до Уряду, народний депутат України Олександр Співаковський звернувся Прем'єр-міністра України Володимира Борисовича Гройсманаз проханням допомогти у вирішенні надзвичайно важливого для Херсонщини питання.

...Так, до мене як до народного депутата України, надійшов лист начальника Головного управління ДСНС України у Херсонській області Сергія Михайловича Чорного, у якому він висловлює свою надзвичайну стурбованість проблемною ситуацією, яка може виникнути у літній період в лісових масивах області та закликає вжити невідкладних заходів до її вирішення.

На території Херсонської області знаходиться один з найбільших в Європі піщаних масивів - Олешківські піски, на території якого з метою запобігання утворення пилових бур було висаджено більш ніж на 100 тис. га. штучного лісу. Якщо цей ліс зникне, то Херсонщина може перетворитися на суцільну пустелю з піщаними буревіями.

Через складні кліматичні умови лісові насадження Херсонщини мають надзвичайно високий рівень пожежної небезпеки і тому вимагають постійної кропіткої роботи з проведенням профілактичних попереджувальних заходів.

Відповідно до статистичних даних, протягом 2017 року на території Херсонської області в лісових масивах виникло 380 (у 2016 році - 169 ) пожеж на загальній площі 1175,64 (у 2016 році - 107,84) га.

Виникнення такої катастрофічної кількості пожеж зумовлене цілою низкою причин. Це і посушливе літо, і спекотна суха погода, і постійні вітри, і людський фактор. Проте їх головними причинами є неналежне бюджетне фінансування лісогосподарських підприємств області та відсутність лісової пожежної охорони.

Необхідно також зазначити, що на території області в безпосередній близькості до лісових масивів розташовані військові об'єкти, а це збільшує ризик виникнення пожеж (проведення стрільб, переміщення техніки по лісовим масивам). Крім того, у разі виникнення лісової пожежі, необхідне негайне реагування з метою недопущення її розповсюдження на військові об'єкти.

Сьогодні ліквідація пожеж фактично здійснюється лише силами підрозділів Головного управління ДСНС України у Херсонській області. Проте, як показує практика, екіпажі пожежної варти (у яких, до того ж, основна функція – це захист населених пунктів) знаходяться у районних центрах області, і час їх прибуття до місць пожежі в лісових масивах значно збільшується і через запізніле сповіщення і через неблизьку дорогу.

Тому досить часто виникають ситуації, коли в момент прибуття пожежно-рятувальних підрозділів, вогонь вже розповсюдився на значні площі.

Через це питання готовності та належного функціонування лісопожежних станцій, які безпосередньо розташовані на кордонах лісових масивів, особливо у віддалених районах, є вкрай важливим та життєво необхідним.

Але зараз у 27 лісопожежних станціях Херсонської області, які на початок пожежонебезпечного періоду повинні бути укомплектовані особовим складом в кількості 450 осіб, немає жодного працівника!

Тому, з метою збереження лісового фонду Херсонщини, існує нагальна необхідність термінового вжиття заходів на державному рівні, а саме - виділення додаткового фінансування для потреб пожежної безпеки Херсонської області у обсязі 81,4 млн. грн.

Саме з цим проханням я і звернувся до Прем'єр-міністра України. Сподіваємось на його підтримку та допомогу, - повідомив народний депутат України Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон