На голови херсонців сиплеться чорний попіл

На голови херсонців купами сиплеться чорний попіл — вірна прикмета початку «сезону пожеж» у пониззі Дніпра.

Протягом лише одного дня спалахнули зарості комишу біля Антонівського мосту через Дніпро, де вигоріло 0,7 гектара плавнів разом з усіма їх мешканцями, котрі заледве вийшли з зимової сплячки і не мали крил, щоб втекти від напасті.

Далі спалахнули плавні на протилежному кінці міста — у густонаселеному житловому масиві «Корабел». А там почалося — до служби 101 телефонували налякані мешканці Голопристанського, Скадовського, Олешківського районів.

Причому вогню далеко не всюди вдалося перекрити шлях до населених пунктів і дачних масивів на узбережжі. Так, під містом Гола Пристань він дістався до території садівничого товариства «ХБК-2», де знищив кілька огорож та господарських споруд.

Для пожежних та поліції далеко не таємниця, хто саме підпалює плавні. Це можуть бути і браконьєри, котрі таким чином випалюють зручні місця для засідок рибінспекторів, і ті самі дачники, котрі розводять багаття зі сміття замість його вивезення. Але затримати палія на місці злочину, а потім довести його причетність до пожежі мало реально.

От і палають з року в рік дніпровські плавні. А разом з ними на попіл перетворюються рідкісні рослини й комахи, дрібні тварини та гнізда птахів разом із яйцями.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ
"Голос України"

Тим часом

Міністр екології і природних ресурсів Остап Семерак на своїй сторінці в Фейсбук закликав громадян прибирати сміття цивілізовано.

«Ще не встиг зійти сніг, отримуємо тривожні повідомлення з регіонів про факти пожеж в екосистемах. Зараз розмір штрафу — від 170 до 340 гривень, він навряд чи серйозно може злякати паліїв. Мінприроди виступає за суттєве підвищення штрафів за випалювання рослинності. Відповідний законопроект уже передано до Мін'юсту. Маю надію, що наші пропозиції будуть підтримані і трохи приведуть до тями недбайливих господарників, які переконані, що, спалюючи суху траву, вони допомагають довкіллю швидше очиститися. Мовчу вже про інші катастрофічні наслідки від цих підпалів», - написав міністр.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон