Херсонський онкодиспансер гостро потребує сучасного обладнання

За останні роки в Україні значно зросла кількість хворих на онкологію й зокрема на рак молочної залози.

Херсонщина перебуває в трійці лідерів за рівнем онкологічної захворюваності. Втім, через те, що в лікарнях залишається застаріле обладнання, втрачається шанс для онкохворих виявити хворобу на ранній стадії та отримати якісне лікування. А подолати цю проблему можна лише «вливанням» в галузь коштів, бо медицина хронічно недофінансовується.

За офіційними даними у Херсонському онкодиспансері щороку стаціонарне лікування отримують близько 7 500 пацієнтів, виконується понад 3 300 операцій. Поліклініку за рік відвідує понад 70 тисяч пацієнтів. На обліку в онкодиспансері перебуває 28 тисяч пацієнтів.

Про оновлення матеріально-технічного оснащення онкодиспансеру вели мову депутати на останніх сесіях Херсонської обласної ради.

Цей медичний заклад гостро потребує сучасного обладнання - лінійного прискорювача з комплектуючим устаткуванням для оснащення радіотерапевтичного відділення та сучасного пересувного мамографа. Обладнання дозволить виявляти хворобу на ранніх стадіях та лікувати онкологічних хворих на якісно новому рівні. Це – шанс подарувати надію і врятувати сотні життів.

На закупівлю пересувного мамографа необхідно 7 мільйонів гривень. Із залишків загального фонду обласного бюджету на цей проект буде виділено 1 мільйон гривень. Решту суми просять надати з бюджетів міських, селищних і сільських рад, об'єднаних територіальних громад області.

Для кожного району сума співфінансування буде різною, обраховуватиметься залежно від кількості населення - складатиме 10,68 гривні на одного мешканця. Для Горностаївського району загальний внесок на придбання мамографа – 206 тисяч гривень.

- Керівництво Херсонської обласної ради запропонувало головам районних, міських, сільських та селищних рад, міст, об'єднаних територіальних громад об'єднати зусилля і придбати пересувний мамограф для обслуговування населення Херсонщини - виділити з вільних залишків власних бюджетів обласному бюджету кошти на співфінансування для придбання сучасного пересувного мамографа,– говорить голова Горностаївської районної ради Сергій Карпеченко.

– Пересувний мамограф дасть можливість проводити обстеження в усіх населених пунктах, навіть віддалених і маленьких селах. Тому на черговій сесії ми це питання розглянемо, плануємо 50 % тієї суми виділити з вільних залишків райбюджету, решту коштів запропонуємо внести нашим об'єднаним територіальним громадам відповідно до кількості населення, адже тепер усі податки надходять до них.

Придбання лінійного прискорювача та устаткування до нього потребує значно більших коштів – понад 100 мільйонів гривень. Та медики , розуміючи складність ситуації у якій перебуває наша держава і, зокрема, медицина, все ж наголошують на необхідності придбання такого дорого вартісного устаткування.

Адже перевага лінійного прискорювача для швидкого лікування ракових пухлин цілком доведена – на відміну від гамма-терапевтичного апарату, такий прискорювач не містить радіоактивних елементів – він абсолютно безпечний для навколишнього середовища, опромінення відбуватиметься тільки на уражену ділянку із захистом здорової тканини. Тож якщо у людини є хоча б мінімальний шанс на одужання – його треба дати.

До речі, корпус диспансеру повністю готовий до установки сучасного обладнання для променевої терапії – медичного лінійного прискорювача, потрібні лише фінансові ресурси для його придбання та установки.

На жаль, через недостатній фінансовий ресурс, закупити необхідний прилад за кошти обласного бюджету наразі немає можливості. Тому знову звертаються до всієї громади Херсонщини. Передбачають виділення коштів: по 25 – з бюджетів обласного, міста Херсона та Фонду регіонального розвитку. Решту пропонують зібрати з районів області.

- До Горностаївської райдержадміністрації надійшов лист з проханням розглянути можливість направлення цільової субвенції для Херсонського обласного онкологічного диспансеру, - пояснює ситуацію голова районної ради. – Але ця цифра досить таки вагома для району – понад мільйон гривень, і якщо віддати таку цільову субвенцію на область, потерпатимуть наші заклади медицини. Тому, зважаючи на життєво важливе значення лінійного прискорювача, думаю, проблему потрібно і можна розв'язати спільно. Ми пропонуємо провести акцію «Промінь надії» - долучитися до збору коштів на придбання цього унікального обладнання всім мешканцям району, приватним підприємцям, сільгоспвиробникам, а всім установам району - утримати та спрямувати на це середньоденну заробітну плату працівників..

Вважаю, до цього додати більше немає чого. Ми вже звикли, що коли держава не може – громада подолає. Втім, хочу сказати про інше - про щось вище, що керує нами і спонукає до благочинних дій. І саме цей спільний внесок у благочинну справу не вимірюється грошима – він вимірюється людяністю. Пацієнти, які так потребують сучасного лікування, будуть вдячні кожному, хто перейметься проблемою онкохворих та підтримає естафету благодійності зі збору коштів на придбання апарату для радіологічного лікування раку.

...Стверджують, що для мешканців Херсонської області послуги онкодиспансеру будуть безкоштовними. Голова районної ради Сергій Карпеченко попросив головного лікаря онкодиспансеру оприлюднити Положення про надання такої допомоги.

Нагадаємо, рішенням бюджетної сесії Херсонської обласної ради сьомого скликання, що відбулася 23 грудня 2017 року, в обласному бюджеті на 2018 рік передбачено кошти на проведення безкоштовної медичної діагностики та онкодіагностики в районах області.

Любов РУДЯ, Газета "Сільські новини"

Районна рада та райдержадміністрація просять підтримати акцію «Промінь надії» і прийняти участь у зборі коштів на придбання лінійного прискорювача з комплектуючим устаткуванням для оснащення радіотерапевтичного відділення Херсонського обласного онкодиспансеру – зробити внесок або перерахувати середньоденну заробітну плату на рахунок:

«Херсонський обласний онкодиспансер»: р/р 31557396228997, код ЄДРПОУ 02009896, ПУДКСУ у Херсонській області, МФО 852010.

73000, м. Херсон, смт Антоновка, шосе Вячеслава Чорновола

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон