Олена Урсуленко: Місто Херсон і морський порт мають розвиватись паралельно

Секретар Херсонської міської ради Олена Урсуленко повідомила, що повернулась з м. Южного (Одеська область), де відбулась спільна нарада з питань стратегічного розвитку морських портів,яке було організоване Асоціацією міст України.

На засіданні були присутні керівники адміністрацій морських портів та очільники міст, де є морські порти, представники Верховної Ради України, Мінінфраструктури, голова Асоціації морських портів України.

Жваве обговорення стратегії, обмін досвідом, планами, проблемами сформувало розуміння, що потрібно взаємодіяти на місцевому рівні і спільно вирішувати питання розвитку міст та інфраструктури, без якого неможливий тільки окремий розвиток морських портів. А також підтримка багатьох ініціатив на законодавчому рівні.

Всі учасники визнали, що частину портового збору необхідно спрямовувати до місцевого бюджету. Із методикою розрахунків цього відсотку будемо ще визначатися. Морпорти є активними користувачами транспортної мережі, але не беруть ніякої участі в забезпеченні життєдіяльності міста, крім сплати прибуткового податку.

Також на законодавчому рівні потрібно розробити стратегію розвитку автомобільних транспортних сполучень у портових містах та припортовій місцевості. Це питання дуже актуальне для Херсона, де Порт-Елеватор є перевантаженим у час збору врожаю. Вантажівки «розбивають» автошляхи, ускладнюється рух транспорту у припортовій території, створюються незручності для городян, тощо.

Болючим є і питання екології - відкритий спосіб перевалки вантажів у центрі міста потрібно змінити, використовуючи нові підходи і технології.

Також учасники наради зійшлись на тому, що до ради портів потрібно включити і міських голів. Місто й порт мають розвиватись паралельно, і тут потрібна співпраця представників морпортів і влади міста, - повідомила секретар Херсонської міської ради Олена УРСУЛЕНКО.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон