Підвищення вартості на воду може зупинити розвиток сільського господарства Херсонщини

Про це сьогодні, 20 березня, говорили в обласній раді на засіданні позафракційної аграрної групи «Аграрії Херсонщини»стосовно вартості води, що використовується на зрошення.

«Напевно, не потрібно повторюватись наскільки важлива вода для аграріїв Херсонщини, для розвитку нашого регіону.

Це основний елемент без якого, на жаль, подальший розвиток не можливий. І сьогодні аграрії дуже схвильовані тим, що підвищення вартості на воду може взагалі зупинити розвиток сільського господарства на території області.

Тому що витрати води все більше і більше стають суттєвою, значною, а в деяких випадках найбільшою частиною витрат при вирощуванні сільськогосподарських культур», – зазначив голова групи Сергій Рибалко.

На сьогодні Державне агентство водних ресурсів України вимагає підняття ціни на воду не менше, ніж на 35%. Таку позицію підтримує і керівництво Північно-Кримського каналу. Проте, сільгоспвиробники категорично проти. На їх думку, розцінки, які подають управління водного господарства і управління каналів, є завищеними.

«Якщо інфляційні процеси в минулому році відбувалися на рівні 13,7%, то ціну на воду підняли на 35%. Якщо враховувати те, що в попередні роки ціна піднялась досить суттєво, і особливо по Північно-Кримському каналу, то сьогодні спостерігаємо перекіс ціни.

Вартість води підвищується набагато швидше, ніж ідуть інфляційні процеси і підвищується вартість основних витрат», – додав голова позафракційної аграрної групи «Аграрії Херсонщини».

Врахувавши принципову позицію водокористувачів, Агентству водного господарства України рекомендовано підвищити ціну на воду не на рівні 35%, а на рівні 13,7% для Північно-Кримського каналу і 30% для управлінь водного господарства, що відповідатиме тому рівню інфляції і тому рівню витрат, які несуть ці господарюючі структури при подачі води.

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон