Викликати до суду херсонців можуть через інтернет

Ще з 15 грудня 2017 року набрали чинності зміни до деяких процесуальних кодексів.

Щодо такого нововведення, як виклик до суду через Інтернет, «Гривні» розповів начальник Головного територіального управління юстиції в Херсонській області Костянтин Хутковський.

Тож відтепер, якщо місце проживання, знаходження або місце роботи відповідача, свідка чи третьої особи невідомі, до суду викликати їх будуть через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України.

До 31 грудня 2018 року всі оголошення про розгляд справ мають публікувати суди на власній офіційній сторінці веб-порталу судової влади України – поки на повну не запрацює Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система.

Розміщуватись виклик має не пізніше, ніж за 10 днів до дня засідання. Через повідомлення на офіційному веб-сайті до суду викликають відповідача, третю особу, свідка, а також зацікавлену особу в справах про насильство в сім'ї.

Якщо розгляд справи стосується видачі обмежувального припису, то не пізніше 24 годин до дати відповідного судового засідання. Щойно відповідне оголошення опубліковане на сайті – особа вважається повідомленою про дату, час і місце розгляду справи.

Звісно, виникають питання. Раніше виклик до суду особі, місце проживання якої чи робота були невідомі, друкували в газетах, а хто шукатиме його на сайті суду? Особливо, якщо людина й гадки не має, що проти неї ведуть якусь судову справу.

Крім того, за статистикою третина селян не має доступу до Інтернету, та й не всі міські жителі користуються сучасними технологіями.

Не починати ж кожен день із пошуку свого прізвища на судовому сайті – «А раптом?!».

Та в облюсті пояснили: ці нововведення не відміняють вручення паперових повісток чи надсилання їх на електронну адресу. Звичайні повістки вручають тим, чиє місце роботи або перебування відоме. Адже з початком провадження в справі для суду важливо встановити місце знаходження відповідача, його контактні дані.

Більше того, якщо розгляд справи відбувається без належного повідомлення відповідача, то це може бути підставою для скасування рішення вищою судовою інстанцією. Тож суд зобов'язаний звернутися до органа реєстрації місця проживання або може скористатися Єдиним державним демографічним реєстром.

Якщо людина проживає за місцем реєстрації чи хоча б має зв'язок із особами, котрі там проживають, в разі виклику до суду їй надішлють повістку поштою, рекомендованим листом із повідомленням або через кур'єра.

А в деяких категоріях справ – наприклад, про стягнення аліментів, компенсацію шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, – допускається навіть розшук відповідача із залученням поліції. І лише тоді, коли всі ці можливості вичерпано, виклик до суду може здійснюватися через веб-сайт.

Якщо учасник справи не має офіційної електронної адреси та доступу до Інтернету, він має написати письмову заяву. Тоді про дату, час і місце судового засідання йому повідомлять телефоном – дзвінком або текстовим повідомленням. До речі, повістки СМС-повідомленнями отримуватимуть лише ті учасники судового процесу, які подали відповідну заявку або зареєстровані в системі «Електронного суду».

В суді отримують підтвердження про доставку чи недоставку СМС адресатові, роздруковують його та підшивають до матеріалів справи.

Якщо все ж станеться так, що людина не побачить оголошення на сайті, не з'явиться на засідання та не зможе захистити свої права, тоді рішення можна оскаржити.

Особа, яка не брала участі в судовому розгляді, має право на поновлення строку апеляційного оскарження, якщо подасть скаргу протягом 30 днів від дня вручення їй копії судового рішення.

Ольга ЛЯШОК
"Гривна. Новий формат"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон