Нова Каховка відзначила свій день народження

Першобудівники і жителі міста в останній день зими зібралися в міському палаці культури на заходах з нагоди 66-річчя від дня заснування Нової Каховки.

Для всіх них був організований святковий концерт та виставки з фондів музею історії міста, учнів дитячої школи мистецтв і фотографій національного Нижньодніпровського парку. Також святкові заходи відбулися в картинній галереї ім. А. Гавдзинського.

— Ще у 2002 році було підписано розпорядження міського голови Нової Каховки про статус першобудівників міста. З того часу ми святкуємо сьогоднішній день як свято першобудівника. На той час ми мали 700 чоловік із таким статусом. А сьогодні їх, на жаль, залишився тільки 61. Такі втрати ми понесли за ці роки, — звернувся до присутніх у палаці культури голова ветеранської організації війни та праці Дмитро Папуша.

Зі словами вітання до першобудівників звернувся міський голова Володимир Коваленко. Також він вручив їм подарунки від благодійного фонду «Нова Каховка».

— Багато разів задаю собі питання: що було в душах тих людей, які створили в пустелі таке унікальне явище, що називається Новою Каховкою? Що керувало ними, що вело? Слава Богу, ще можна подивитися на них живих, — відзначив міський голова.

— Так хочеться, щоб те, чим володіли вони захворіли і ми з вами. Бо дивують порожні душі у молодого покоління. А Нова Каховка — це унікальний продукт людської любові і не просто місто. Це — символ, бо після 28 лютого — весна. І цей символ з'явився для всіх жителів України і Радянського Союзу. Нова Каховка назавжди залишиться елементом, продуктом і фактом. Коли ти людина, коли ти поважаєш себе і поважаєш інших — тоді тобі нічого не страшне.

Всі першобудівники Нової Каховки також отримують з бюджету громади одноразову щорічну матеріальну допомогу. Сам же День міста тут традиційно святкується у вересні. До речі, цього року новокаховчанам обіцяють презентувати документальний фільм, знятий до 65-річного ювілею міста.

Олександр ПІТОЄВ, фото автора
"Новий День"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон