У Генічеському районі тренуються сумоїсти

Вже тиждень в c. Щасливцеве Генічеського району тренуються сумоїсти з різних міст України. Зимові тренувальні збори цього року Всеукраїнська федерація сумо вирішила провести саме на Арабатській стрілці.

Як зауважив президент Всеукраїнської і Європейської федерацій сумо, головний тренер штатної збірної команди України з сумо Сергій КОРОБКО, після окупації Криму Росією, українські сумоїсти втратили власну тренувальну базу під Алуштою, де завжди тренувалися взимку. І Арабатська стрілка наразі розглядається як альтернатива.

«Арабатську стрілку для тренувань обрали тому, що взимку тут тихо, спокійно, є можливість недорого зняти житло, – розповідає Сергій КОРОБКО. – І головна її перевага – гарячі джерела. Кожний тренувальний день ми завершуємо купанням у термальному джерелі, і це надає нашим зборам оздоровчого напрямку. Спортсмени кажуть, що джерела дають сильний розслаблюючий ефект».

Всеукраїнська федерація сумо розглядає можливість побудувати на Арабатській стрілці тренувальний центр: «Ми його бачимо, як невелике приміщення, де б можна було розмістити декілька татамі (борцівських ковдр), кухню, а житло ми би знімали у місцевого населення. Тому плануємо провести переговори з сільською владою, щоб вона, по можливості, виділила невелику земельну ділянку під тренувальний центр, і нам не обов'язково, щоб це було біля моря».

Ділячись враженнями, Сергій Вікторович зазначив, що Арабатській стрілці не вистачає великого спортивного комплексу, де у міжсезоння можна було б проводити змагання не тільки з сумо, а й з інших видів спорту. Це, на його погляд, дало б поштовх для розвитку курортного регіону взимку.

Всеукраїнська федерація сумо сьогодні є однією з ведучих серед неолімпійських видів спорту. На Всесвітніх іграх 2017 року у Вроцлаві українські сумоїсти посіли ІІ місце, обійшовши навіть японців, для яких сумо є національним видом спорту.

І, цікавий факт: легендарний японський сумоїст Кокі Тайхо (він здобув перемогу у 32 турнірах за Імператорський кубок, і цей результат досі не перевершено) має українські корні. Його батько Маркіян Боришко уродженець Харківської області.

Наразі в Щасливцево тренуються 20 сумоїстів, серед них є відомі в спорті постаті, два призери чемпіонату світу з сумо – Сергій Соколовський та Олександр Вересюк. А також чемпіони Європи з сумо Святослав Семикрас та Анатолій Хлюстін. Хлопці готуються до наступних чемпіонатів світу та Європи.

Юлія ПЛОХУШКО

Фото Тимура Аджибілякова

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон