Хто, коли та як рятував каховську "Тачанку"

Херсонські ЗМІ вже публікували матеріали про "Тачанку", інформаційним приводом став лист із проханням до керівників області врятувати монументнаціонального значення «Легендарна тачанка»

Аби розібратися, які саме кроки в цьому відношенні роблять відповідальні відомства, редакція "Гривни" адресувала офіційний запит до виконкому Каховської міськради.

Зазначимо, що відповідь ми отримали на диво оперативну та змістовну, за що вдячні її виконавцям. Як зазначалося раніше, обстеженням меморіального комплексу почали займатися ще в нульові роки. Свої рекомендації щодо збереження монументу надали НДІ «Проектреконструкція» та завод-виробник «Монументскульптура» (РФ) в 2003–2004 роки.

Ще тоді був привід говорити про аварійний технічний стан «Тачанки», тож у 2005-му управління культури Херсонської облдержадміністрації зверталося по допомогу до нардепа Анатолія Оржаховського.

Докладно розписано, скільки «дісталося» цьому пам'ятнику з державної субвенції 2006-го року – 1 мільйон гривень. Отже на реставраційно-ремонтні та науково-проектні роботи розраховували витратити близько 633 тисяч гривень. Але освоїли лише частину цих грошей.

Розроблення проектно-кошторисної документації по пам'ятнику коштувало 137,6 тисячі гривень, потім була його комплексна експертиза. Переможцем у тендері на реставрацію стало ТОВ «Будмайстер», яке отримало 304,4 тисячі гривень для ремонту й укріплення підпорної конструкції, укріплення фундаменту, освітлення монументу, на бетонні та плиточні роботи.

А ось привести до ладу саму бронзову скульптуру не вдалося: не знайшлося ліцензованих спеціалістів. Строк спливав, тож невикористані субвенційні 190,5 тисячі гривень державі довелося повернути.

Між тим монумент конче потребував реконструкції. Експерти тоді підрахували її суму – майже 1,5 мільйона гривень. Протягом 2007–2009 років каховський виконком неодноразово звертався до різних інстанцій із проханням посприяти у фінансовому питанні, йдеться в листі-відповіді.

Повторно зверталися по кошти на капремонт «Тачанки» до міністрів, депутатів і згодом, після сесії міськради в 2010-му, коли на сполох забили мешканці Каховського району. Тоді впорядкували прилеглу до меморіального комплексу територію. І все...

А як же боролися з вандалами? Згідно відповіді на запит, за останні 10 років органи місцевого самоврядування з цього питання офіційних заяв правоохоронцям не направляли. Не звертався до поліції й Олександр Глущенко, депутат Каховської міськради, який, судячи з усього, проводить власне розслідування стосовно поступового розграбування «Легендарної тачанки».

«Але був депутатський запит до мера та його підлеглих, – повідомив пан Глущенко журналісту "Гривни", додавши електронну копію документа, – і згідно відповіді, на даний час монумент не має балансоутримувача. Відділ культури лише збирається в 2018 році провести інвентаризацію та призначити відповідальних... Виходить, що "Тачанка" нічия й не відповідає за неї ніхто».

Зі своєї сторінки в соцмережі Олександр Глущенко навіть звертається до байкерів із проханням надати фото, які фани «залізних коней» роблять щорічно, відвідуючи фестиваль «Тачанка», колективно позуючи біля монументу. Ймовірно, депутат має намір засвідчити правоту своїх тверджень стосовно того, що пам'ятник втрачав деталі до минулого року включно.

Нагадаємо, що наразі триває й професійне дізнання: величний пам'ятник нарешті опинився в полі зору каховських слідчих. Про остаточні результати їхньої роботи в справі «Крадіжка» ми обов'язково повідомимо.

Оксана ЗІНЧЕНКО
"Гривна. Новий формат"

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон