Перспективи розвитку інклюзивної освіти у Херсоні

Херсонські депутати привітали дітлахів центру «Софія» і їх батьків із зимовими святами.

Нещодавно приміщення Херсонської міської громадської організації «Софія» відкрилось після ремонту і до них завітали депутати Херсонської міської ради (фракція "Солідарність") та міський голова із подарунками.

Центр «Софія» об'єднує 25 родин. Переважна більшість активістів – жінки, але є один батько. Це люди, які облаштовують приміщення, займаються реабілітацією важкохворих дітей, лобіюють їх інтереси. Їхніми зусиллями старе приміщення поступово перетворюються на світлі кімнати зі зручними меблями та новітнім обладнанням. Але цього недостатньо!

Разом з колективом центру «Софія» міський голова і депутати обговорили шляхи впровадження інклюзивної освіти в сьогоднішню школу. Діти, що мають особливі потреби, можуть навчатись не в спеціальних навчальних закладах, а у звичних класах. Це дає змогу особливим дітям бути адаптованими і зростати у соціуму.

Дружина Президента Марина Порошенко під час останнього візиту на Херсонщину зустрічалась з колективами навчальних закладів області, де вже є позитивні приклади.

Торік державні кошти, виділені на програму інклюзивної освіти 11 мільйонів гривень, були повернути до державної казни. Щоб і цьогоріч не опинитись у такій же ситуації, потрібно разом з громадськими організаціями, які об'єднують родини з «особливими» дітьми, відпрацювати шляхи впровадження державної програми.

«Міський бюджет не має можливості фінансувати потреби громадських організацій в повному обсязі , але ж є державна програма і підтримка розвитку цього напрямку в Україні, і ми повинні застосувати усі можливості для її реалізації. Наші школи не пристосовані: немає достатньо професійних психологів, вчителів, які володіють корекційними методиками, заклади не пристосовані для пересування таких учнів.

Ми повинні максимально використовувати цю можливість від держави у себе. Виділяються кошти на розвиваючі іграшки, на приведення до ладу приміщень. Тут тільки спільними діями ми зможемо добитися результату і вже не буде приводу повертати ці кошти до державного бюджету», – підкреслила секретар Херсонської міської ради Олена Урсуленко.

Перевага програми інклюзивної освіти – це спільна форма навчання. Звичні діти вчаться поряд з ровесниками. Це дуже допомагає і одним, й іншим.

Але для того, аби програма запрацювала у місті й області потрібна спільна командна робота громадських організацій, представників влади і педагогічних колективів.

Український Південь

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон