Херсонцям пропонують нову звичку

Державна екологічна інспекція у Херсонській області наголошує на необхідності взяти за звичку сортувати тверді побутові відходи,адже змішані відходи – це сміття, в той час як роздільно зібрані відходи – це ресурс з якого можна виробити нові корисні речі.

Обсяги утворення твердих побутових відходів в Україні у минулих роках становили близько 11 млн. тонн (без урахування тимчасово окупованих територій, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя). Показник утворення відходів в Україні в середньому становить 250-300 кілограмів на рік на людину і має тенденцію до зростання.

Високий рівень утворення відходів та низькі показники їх використання як вторинної сировини призвели до того, що в Україні щороку в промисловості та комунальному секторі нагромаджуються значні обсяги твердих відходів, з яких лише незначна частина застосовується як вторинні матеріальні ресурси, решта потрапляють на звалища.

08 листопада 2017 року Кабінет Міністрів схвалив «Національну стратегію управління відходами в Україні до 2030 року", в якій детально описано проблему поводження зі сміттям та заходи для її вирішення.

Стратегією передбачено до 2030 року в Україні зниження рівня захоронення побутових відходів з 95% до 30% та мінімізація загальних обсягів відходів, які підлягають захороненню, з 50% до 35. У 5 тисячах населених пунктів має бути впроваджено роздільне збирання сміття та відкрито 250 центрів зі збирання відходів споживання.

З метою обмеження та запобігання негативному впливу відходів на навколишнє природне середовище та здоров'я людини пунктом «і» статті 32 Закону України «Про відходи» з 1 січня 2018 року заборонено захоронення не перероблених (необроблених) побутових відходів.

Державна екологічна інспекція у Херсонській області

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон