До Херсона завітав «Книжковий Миколай»

Вчора, 15 грудня в приміщенні ККЗ «Ювілейний» у Херсоні відбулося урочисте відкриття Другого південного фестивалю книги і читання "Книжковий Миколай".

Цей фестиваль проводиться на Херсонщині вже вдруге з метою привернення уваги до книги, як засобу родинного спілкування, надання можливості дізнатися про книжкову продукцію українських видавництв, поспілкуватися з авторами, придбати книжкові подарунки для дітей і дорослих до свят.

У цьому році «Книжковий Миколай» об'єднав навколо себе 20 видавництв з різних міст України, чимало письменників та поетів з Києва, Львова, Тернополя, АР Крим і, звичайно, з Херсона.

Особливістю цьогорічного фестивалю є те, що він проходить цілих три дні (на день більше, ніж торік), а також те, що місцем його проведення став не тільки ККЗ «Ювілейний», а й Херсонська обласна бібліотека для дітей ім. Дніпрової Чайки, Центральна дитяча бібліотека Херсонської ЦБС, Херсонський державний університет, Херсонська обласна бібліотека для юнацтва ім. Б. Лавреньова, Херсонська обласна наукова універсальна бібліотека ім. О. Гончара та навчальні заклади міста.

На базі бібліотек та шкіл додатково протягом усього фестивалю відбуваються зустрічі з письменниками і поетами, а їх дуже багато! Це і автор творів для дітей Іван Андрусяк, і Марія Чумарна, Ярина Каторож, Володимир Чернишенко, Любов Відута, Наталія Чернишенко, Тетяна Грунська та багато-багато інших.

Безпосередньо у ККЗ «Ювілейному» вчора, у перший день фестивалю, херсонці та гості міста мали можливість поспілкуватися з двома нашими письменниками з міста Херсона – Віктором Михайловим та Юлією Чернієнко.


Віктор Михайлов – переможець престижного Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» в номінації «Романи» (за книгу «Останній бій Урус-Шайтана»). У його арсеналі також нагороди: «Золотий пістоль» і спеціальна премія від Всеукраїнської асоціації «Альраід».

Юлія Чернієнко - головний бібліотекар відділу обслуговування учнів 5-9 класів Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки, переможець Міжнародного літературного конкурсу «Гранослов» (за роман «Раби») та Львівського літературного конкурсу «Крилатий лев».

Зустріч з письменниками відбувалася у динамічній формі ток-шоу «Зірка + Зірка». Ведуча спочатку розповідала про певне сузір'я, яке з'являлося на екрані, та про те, з якою сферою життя воно пов'язане, а потім ставила запитання Юлії та Віктору стосовно їх вибору професій, дитинства, натхнення, відпочинку, особистих рекордів.

Найяскравіші спогади з дитинства:

Юлія Чернієнко: «Хоч я і народилася у Херсоні, але багато років жила у Севастополі, тому дуже люблю море, яке нагадує мені моє дитинство. А ще з дитинства я дуже любила читати».

Віктор Михайлов: «Мій найяскравіший спогад з дитинства – це степ. Ви знаєте, що таке херсонське літо, пекуче сонце і ці аромати степу».

Перші проби пера:

Юлія Чернієнко: «Свій перший вірш я написала у другому класі».

Віктор Михайлов: «Мій літературний талант з'явився з першою сивиною, коли я зрозумів, що все у мене в житті добре, коли мені захотілося написати щось таке, що ще ніхто не писав».

Особисті рекорди:

Юлія Чернієнко: «Колись проводився такий конкурс казок у Києві «Мандрівник у часі», і я вирішила надіслати свою казку. Але дізналася я про цей конкурс пізно, тому довелося писати казку за один день! Незважаючи на це, моя робота перемогла і була надрукована».

Віктор Михайлов: «Перший мій рекорд – це перемога у Всесоюзній зірниці, де я бігав краще за усіх хлопців. А другий рекорд, пов'язаний з моєю трилогією книг «Кат», коли вона ще не вийшла друком, 50 піратських сайтів вже тиражували її та встигли створити аудіокниги.

Про натхнення:

Юлія Чернієнко: «Буває так, що він до мене навідується, щось встигаю записати, а щось відкладаю на потім. Але, на жаль, деякі думки відходять. Та, мабуть, те, що залишається – найміцніше. Буває й таке, що я не чекаю Пегаса, а створюю належні умови для того, щоб творити в певний час, коли мені зручно».

Віктор Михайлов: «Це в кожного по-різному відбувається. Ось, я знаю, Бальзак, коли працював над якимось твором, випивав 50 філіжаночок кави, Віктор Гюго збривав пів бороди, щоб не виходити на вулицю, не лякати людей, змушуючи себе сидіти вдома і писати. Про себе я ще нічого такого цікавого не придумав».

Зустріч з херсонськими письменниками була дуже цікавою. Та ще багато таких зустрічей попереду. Адже фестиваль продовжується!

На вас чекають цікаві майстер-класи з лозоплетіння, виготовлення мотанок, гончарства, ігри для дітей та, звичайно, книжковий ярмарок!

Наталія РОЖКОВАН
Фото автора

© 2008 - 2024 Інформаційне агентство "Херсонці". Всі права захищені.
Використання матеріалів ІА "Херсонці" може здійснюватись лише при наявності "активного гіперпосилання" на "Херсонці", а також на сам матеріал.
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації.
email: khersonci08@gmail.com, контактиархівТеатр Куліша - Херсон